Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Var 2018 et vendepunkt i straffesagerne om økonomisk kriminalitet?

Vi står sandsynligvis overfor et markant skifte i, hvor hårdt vi straffer hvidvask og andre sager om økonomisk kriminalitet.

Hans Fogtdal, advokat med speciale i erhvervsstrafferet. Tidligere leder af børs- og finansafdelingen i SØIK (Bagmandspolitiet).

2018 var præget af et rekordstort antal historier i medierne om erhvervsstrafferet og økonomisk kriminalitet - ikke kun i Danmark, men i hele den vestlige verden. Noget tyder på, at de mange sager har forandret vores opfattelse og holdninger til økonomisk kriminalitet, etik og ordentlighed i erhvervslivet.

Danske Bank-sagen fyldte meget og betød et massivt mediemæssigt fokus på hvidvask og lignende kriminalitet. Det samme gjaldt udbytteskattesagen, hvor det viste sig, at ikke blot Danmark var inddraget i mulige overtrædelser, men tilsyneladende også en lang række andre europæiske lande med tab på mindst 410 milliarder kroner.

En række mistænkelige transaktioner på samlet 111 mio. kr. udført af en medarbejder i Social- og Integrationsministeriet og jagten på denne blev fulgt nøje. Hertil kom en perlerække af andre markante sager, herunder blandt andet sager om bestikkelse eller svindel i Hesalight, Atea. O.W. Bunker og Genan.

Politiske udmeldinger om hårdere straf og flere ressourcer til Skat og anklagemyndighed prægede også diskussionerne i 2018. Regeringen skærpede reglerne på hvidvaskområdet og meldte ud, at hammeren skal falde hårdere over skatte- og momssvindlere.

Politikerne blev desuden enige om at tilføre yderligere ressourcer til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, herunder ved ansættelse af over 30 nye medarbejdere i SØIK. Debatten om at øge indsatsen på dette område vil utvivlsomt fortsætte ind i 2019, hvor der skal indgås flerårsaftale om politiets og anklagemyndighedens ressourcer. Her vil de helt ekstraordinært store sager og den i forvejen stedmoderlige behandling af ”almindelige” økonomiske sager indgå i drøftelserne.

2018 blev også et år, hvor begrebet ”compliance” - altså ønsket om at overholde reglerne og på at etablere systemer til sikring imod økonomisk kriminalitet - kom til at fylde endnu mere på ledelsesgangene. Vigtigheden af compliance har været åbenbar i de finansielle virksomheder i en del år, hvor en meget stor del af omkostningerne går til sikring af den tsunami af regler, som branchen er omfattet af.

Men også andre virksomheder har - belært af erfaringer fra ind- og udland - fået øjnene op for nødvendigheden af compliance. I Atea-sagen blev det endog ved strafudmålingen overfor virksomheden som en formildende omstændighed fremhævet, at Atea havde gennemført en omfattende compliance-opgradering.

Det bliver spændende at se, om man, når der om mange år skues tilbage på udviklingen i opfattelsen af økonomisk kriminalitet, vil opfatte 2018 som et tipping point eller blot et enkeltstående år med et ekstraordinært medie fokus på denne type sager.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.