Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Giv mig det gamle socialdemokrati tilbage

Engang var det selv for socialdemokrater en dyd at bidrage til samfundet. Nu vil de bare have have velfærdsrettigheder

Det var den første dag i juni. Peter skulle begraves. Skanderup valgmenighed tæt på Kolding var smukt pyntet.

Peter var ikke nogen stor politiker eller erhvervsmand. Nej, Peter var langt mere end det. Peter var et menneske for hvem, det var en pligt at kunne yde. Peter ydede med stolthed. Peter var ufaglært. Han tilhørte den generation, hvor det var smukt at kunne selv. Han havde tjent på landet, blev godsforvalter, og senere hen ansat i en betroet stilling på den nærliggende fodermesterfabrik.

Peter var arbejder med stolthed. Han var det menneske, som vores politikere i dag svigter. Når debatten om pension, og retten hertil i dag udfoldes for åben skærm, så er det om retten til ikke at yde. Dem, der hyldes, er dem, der ikke skal yde noget. At fortælle det til den gamle arbejder, kan give os tårer i øjnene.

Peter valgte at yde så lang tid, han kunne. Hvem får idag ros for det? Hvornår hører vi en politiker rose dem, der yder, fordi de helt ind i hjertet ved, at det er bydende nødvendigt? Nej, i dag har politikerne glemt Peter. Heltene er dem, der har ret til en tidlig pension.

Det er åbenlyst økonomisk problematisk at tildele tidligere pension og tilbagetræk til bestemte grupper. Men det er også retorisk problematisk overfor de arbejdere, som yder.

Hvornår begynder socialdemokratiets leder Mette Frederiksen at sige tak til personer som Peter? Mennesket, de ikke kæftede op om deres rettigheder, men istedet var en gæv arbejder, der knoklede, fordi det gamle hjerte var født til at mene, at det var din samfundspligt? Hvornår er det Peter, som der skal kræses for?

Tænk hvis vi kunne vende debatten på hovedet og dyrke en mentalitet, der lovpriste personer som Peter. Og hylde dem, der der valgte at yde. Tænk hvor rigt et samfund vi så i dag ville have.

Men desværre er den mentalitet forsvundet. Den offervilje, der gjorde os rige. Den er dræbt af en mentalitet, der er ved at forarme vores samfund: Offermentaliteten.

BRANCHENYT
Læs også