Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Indiens væksttog buldrer frem, men efterlader mange på perronen

Indien er ved at overhale Storbritannien som verdens femtestørste økonomi efter flere år med solid vækst.

Henrik Kruse, landechef hos Aberdeen Standard Investments

Mens væksten i Vesten viser mulige tegn på afmatning, er billedet anderledes i det sydlige Asien, hvor den indiske økonomi har overhalet briterne som verdens femtestørste. Men et forestående parlamentsvalg og ulmende utilfredshed kan potentielt kaste grus i maskineriet.

Indiens premierminister, Narendra Modi, og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har mindst én ting til fælles. Begge kigger ind i snarlige valg, som kan ende med et regeringsskifte.

Et af Modis løfter under valget i 2014 var at få styr på økonomien og skabe vækst for hele befolkningen. De løfter har han kun delvist leveret på. Økonomien vokser, men store dele af befolkningen føler, at toget er kørt forbi dem.

Indien er ved at overhale Storbritannien som verdens femtestørste økonomi. Storbritanniens samlede økonomi lå på 2.620 milliarder dollars i 2018, mens Indiens var 2.610 milliarder dollars, viser tal fra Den Internationale Valutafond. Faktisk kan Indien fremvise vækstrater, som overgår Kinas.

Nuvel, Kina er stadig verdens næststørste økonomi efter USA, men har i senere år – lig Vesten – oplevet svagt faldende vækst. Verdensbanken venter, at Kinas vækst de næste år vil falde til 5,5 pct. Til sammenligning nåede Indien i 2018 en vækst på 7,3 pct., og den ventes at stige en smule i år. Samtidig har Modi næste formået at afbalancere den offentlige økonomi ved at indføre reformer såsom skat på varer og salg.

Modis største kvaler kan koges ned til to ting: løn og fødevarer. Der er 900 millioner stemmeberettigede indere, og indkomsten for en helt normal familie er siden 2014 faktisk stagneret på omkring 1.600 kr. om måneden. For ufaglærte er indkomsten faldet fra 1.200 til 950 kr.

Samtidig har Indien store fødevareproblemer, og landets 120 millioner små- og mellemstore landmænd kæmper ofte med økonomien. Op mod 40 pct. af produktionen går tabt fra mark til forbruger, og især transport til byerne udgør et problem, viser tal fra FN. For at komme landbruget til hjælp har regeringen iværksat et støtteprogram på 2,8 milliarder dollars til de nødlidende landmænd – et træk, der af oppositionen, sammen med skattelettelser til middelklassen, stemples som et forsøg på at ”købe stemmer”.

Væksten åbner dog også for en løsning. Man han lempet kravene for udenlandsk kapital, hvilket har gjort det attraktivt at investere i eksempelvis infrastruktur. Faktisk vokser logistiksektoren i Indien med 10,5 pct. om året og ventes at have en værdi af 215 mia. dollars i 2020.

Så selvom øget offentlig kontrol til tider er lig mere rigide betingelser for erhvervslivet, har indiens tiltag også skabt grobund for det næste skridt som moderne økonomi.

Om oppositionen kan fortætte væksten, er uvist, men Modi har intet valg. Vil han se sine reformpolitiske ambitioner tilendebragt og sikre eftermælet som manden, der genrejste Indien. Ja, så skal han genvinde folkets tillid inden valgdagen.

BRANCHENYT
Læs også