Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvad Klaus Riskær kan? Han kan køre blå blok i havnen

Klaus Riskær Pedersen går hårdt efter bankerne. Og så er der løfter om fri hash.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvis dansk erhvervsliv ønsker sig en rød regering, så er chancerne nu steget nogle procent. Måske cirka 1,9 procent. Klaus Riskær Pedersens opstilling til det kommende folketingsvalg ligner en foræring til dem, der håber, at blå blok på valgdagen vil gå til i stemmespild.

Spærregrænsen på 2 procent er blevet en af VLAK-regeringens seriøse udfordringer. Klaus Riskær Pedersen melder sig som endnu et bud på et frisk pust i dansk politik, der støtter Lars Løkke Rasmussen, men derudover har nye idéer på vitale områder. Det andet friske pust, der støtter den siddende statsminister, er Nye Borgerlige. Derudover ligger Kristendemokraterne et sted ude i horisonten og trækker borgerlige vælgere.

Et orgie i stemmespild truer. Enten skal Klaus Riskær Pedersen finde de samme magiske evner frem, som han har demonstreret som iværksætter, og overbevise socialdemokrater, radikale og folkesocialister om, at de i virkeligheden hører til under hans flag og i Lars Løkke Rasmussens blok. Eller også kan forretningsmanden med det kulørte cv blive kannibalen, der åd borgerlige vælgere, men ikke nok til et mandat. I værste fald bliver han også kandidaten, der tog de stemmer, som Nye Borgerlige skulle have brugt for at komme i folketinget. Så bliver Klaus Riskær Pedersen manden, der kørte blå blok i havnen.

Den borgerligt sindede del af erhvervslivet skal altså satse på et riskærsk mirakel. Hans forslag om en total reform af skattesystemet og lavere skatter, fri cannabis og strammere udlændingelove skal tiltrække vælgere, der i dag stemmer rødt.

Miraklet indbefatter, at disse nu socialdemokratiske og radikale vælgere køber ind på kandidaten som person. Klaus Riskær Pedersens fortid og privatliv er ikke ligefrem noget sodavandsdiskotek. Hvis disse vælgere kan spejle sig i det riskærske festfyrværkeri af jetsetliv, fængselsdomme, forretningseventyr og unge kvinder – eller se hen over det – er der ingen problemer. Det er der, hvis de ikke kan. Så nytter det næppe, at gratis kollektiv trafik og flere ansatte i daginstitutioner også er blandt hans mærkesager. Flere og billigere velfærdsydelser kan rød bloks vælgere lige så godt købe i den politiske butik, hvor de plejer at handle ind.

Og erhvervspolitikken? Den er i hvert fald underholdende.

For at begynde i den finansielle sektor: Hvis bankerne skulle have glemt, hvordan deres aktier aktuelt står på den politiske børs, så er Riskær så elskværdig at tvære rundt i sagen med en stor, sort tusch. Bank- og erhvervssektoren er udset til at bøde med de 80 milliarder kroner, som Riskær vil give borgerne i skattelettelser. Omvendt er der store beløb på vej til landmænd, der vil omlægge deres produktion efter et særligt pointsystem, der belønner bæredygtighed. Disse landmænd skal kunne opnå fuldstændig gældssanering.

Cirka 70.000 voksne danskere skal se idéen i denne pakke, hvis Partiet Klaus Riskær Pedersen skal i folketinget. Ellers kan forsøget ende som en katastrofe for blå blok.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.