Hvad Klaus Riskær kan? Han kan køre blå blok i havnen
Klaus Riskær Pedersen går hårdt efter bankerne. Og så er der løfter om fri hash.
Hvis dansk erhvervsliv ønsker sig en rød regering, så er chancerne nu steget nogle procent. Måske cirka 1,9 procent. Klaus Riskær Pedersens opstilling til det kommende folketingsvalg ligner en foræring til dem, der håber, at blå blok på valgdagen vil gå til i stemmespild.
Spærregrænsen på 2 procent er blevet en af VLAK-regeringens seriøse udfordringer. Klaus Riskær Pedersen melder sig som endnu et bud på et frisk pust i dansk politik, der støtter Lars Løkke Rasmussen, men derudover har nye idéer på vitale områder. Det andet friske pust, der støtter den siddende statsminister, er Nye Borgerlige. Derudover ligger Kristendemokraterne et sted ude i horisonten og trækker borgerlige vælgere.
Et orgie i stemmespild truer. Enten skal Klaus Riskær Pedersen finde de samme magiske evner frem, som han har demonstreret som iværksætter, og overbevise socialdemokrater, radikale og folkesocialister om, at de i virkeligheden hører til under hans flag og i Lars Løkke Rasmussens blok. Eller også kan forretningsmanden med det kulørte cv blive kannibalen, der åd borgerlige vælgere, men ikke nok til et mandat. I værste fald bliver han også kandidaten, der tog de stemmer, som Nye Borgerlige skulle have brugt for at komme i folketinget. Så bliver Klaus Riskær Pedersen manden, der kørte blå blok i havnen.
Den borgerligt sindede del af erhvervslivet skal altså satse på et riskærsk mirakel. Hans forslag om en total reform af skattesystemet og lavere skatter, fri cannabis og strammere udlændingelove skal tiltrække vælgere, der i dag stemmer rødt.
Miraklet indbefatter, at disse nu socialdemokratiske og radikale vælgere køber ind på kandidaten som person. Klaus Riskær Pedersens fortid og privatliv er ikke ligefrem noget sodavandsdiskotek. Hvis disse vælgere kan spejle sig i det riskærske festfyrværkeri af jetsetliv, fængselsdomme, forretningseventyr og unge kvinder – eller se hen over det – er der ingen problemer. Det er der, hvis de ikke kan. Så nytter det næppe, at gratis kollektiv trafik og flere ansatte i daginstitutioner også er blandt hans mærkesager. Flere og billigere velfærdsydelser kan rød bloks vælgere lige så godt købe i den politiske butik, hvor de plejer at handle ind.
Og erhvervspolitikken? Den er i hvert fald underholdende.
For at begynde i den finansielle sektor: Hvis bankerne skulle have glemt, hvordan deres aktier aktuelt står på den politiske børs, så er Riskær så elskværdig at tvære rundt i sagen med en stor, sort tusch. Bank- og erhvervssektoren er udset til at bøde med de 80 milliarder kroner, som Riskær vil give borgerne i skattelettelser. Omvendt er der store beløb på vej til landmænd, der vil omlægge deres produktion efter et særligt pointsystem, der belønner bæredygtighed. Disse landmænd skal kunne opnå fuldstændig gældssanering.
Cirka 70.000 voksne danskere skal se idéen i denne pakke, hvis Partiet Klaus Riskær Pedersen skal i folketinget. Ellers kan forsøget ende som en katastrofe for blå blok.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.