Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Pensionskasser: Skidt ide at gøre pensionsalder afhængig af job

Ordninger, der giver særlige rettigheder til specifikke professioner passer slet ikke med det moderne danske arbejdsmarked, skriver formændene for to pensionskasser.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Just

Nedslidning efter et langt liv på det danske arbejdsmarked kan komme i mange former og er ikke kun afhængig af arbejdsfunktion og antal år på arbejdsmarkedet. Sundhedstilstanden hos den enkelte afhænger også af fysiske og psykiske faktorer og kan i øvrigt være betinget af livsstil. 

Det er derfor vigtigt, at muligheden for tidlig tilbagetrækning vurderes individuelt, så det ikke bliver et privilegium, som gives til en udvalgt særgruppe. Det bør være en mulighed, som hjælper de reelt nedslidte danskere – uanset profession.

En ordning, hvor rettigheden til at gå tidligt på pension er målrettet specifikke professioner har flere åbenbare svagheder. Ideen med at basere en ordning om tidlig tilbagetrækning på objektive kriterier vil helt uundgåeligt komme til at tilkende rettigheden til en gruppe af befolkningen, som reelt ikke har behovet. Det vil belaste de offentlige finanser unødigt.

Omvendt kommer det til at tilsidesætte en gruppe, som er nedslidte, men som falder uden for kriterierne. I det hele taget, er det svært at forestille sig, hvordan man kan finde velbegrundede og objektive kriterier for, hvornår nedslidning er ’for meget’.

Derudover så synes en ordning, der giver særlige rettigheder til specifikke professioner slet ikke at passe til det moderne danske arbejdsmarked. Et arbejdsmarked, hvor både arbejdstagere og arbejdsformer er i konstant bevægelse. Mange benytter sig af muligheden for at videreuddanne sig i løbet af et arbejdsliv. Det åbner for muligheden for at skifte profession.

Arbejdsformer udvikler sig også i takt med det teknologiske fremskridt, hvor fx maskiner i stigende grad er med til at afhjælpe fysisk hårdt arbejde. Det er derfor meget svært at forudsige, hvilke professioner, der på sigt vil være dem, der giver den største nedslidning.

Man vil kunne argumentere for, at en ordning om tidlig tilbagetrækning jo blot kan afskaffes igen, hvis arbejdsmarkedet udvikler sig således, at nedslidning bliver et mindre problem. Men rettigheder til særlige offentlige ordninger har igennem tiden vist sig meget svære politisk at rulle tilbage, når først de er indført. 

Rettigheder til særlige offentlige ordninger har igennem tiden vist sig meget svære politisk at rulle tilbage, når først de er indført. 

Mette Carstad fmd. for Arkitekternes Pensionskasse og Erik Bisgaard Madsen fmd. for pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger.

Vi har i Danmark allerede en ordning, der skal hjælpe folk, der er for nedslidte til at tage de sidste års arbejde før folkepensionen efter et langt arbejdsliv, nemlig seniorførtidspension. Ordningen har den rigtige hensigt – den tager hensyn til den individuelle nedslidning og kræver ikke nogen løbende vurdering af fremtidig udvikling i erhvervsevnen.

Men den bruges ikke nok. Det vil være helt åbenlyst at lade arbejdsmarkedets parter sætte ind med de løsninger, der er relevante for de enkelte fag- og overenskomstområder.

En lidt tidligere tilbagetrækning for udvalgte grupper vil – helt bogstaveligt – være symptombehandling. Det vil hverken reducere graden af nedslidning blandt disse grupper, eller øge incitamenter til at søge over mod mindre nedslidende arbejdsformer.

Af Mette Carstad (fmd. for Arkitekternes Pensionskasse) og Erik Bisgaard Madsen (fmd. for pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.