Debat

Usaglig kritik af folkeskolernes Pengeuge

Foreningen Gode Penge misforstår grundlæggende formålet med folkeskolernes Pengeuge, som handler om at give de unge en basal finansiel forståelse, skriver Finans Danmarks direktør, Ulrik Nødgaard, og formand for Danmarks Matematiklærerforening, Jens Peter Christensen.

Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Pengeuge handler om at give de unge i folkeskolens ældste klasser en basal finansiel forståelse, som klæder dem på til de mange store og små økonomiske dilemmaer, de møder i deres hverdag.

En god forståelse for privatøkonomi vil følge de unge hele livet til gavn for både dem selv og vores samfundsøkonomi.

Folkeskolelærer og medlem af Gode Penge Lars Mourier beskylder her i avisens spalter bankerne og Danmarks Matematiklærerforening for at bidrage til at sprede misforståelser til landets skoleelever under Pengeuge.

Han fremfører bl.a., at det undervisningsmateriale, som Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening har lavet i fællesskab, på nogle punkter skulle være vildledende og faktuelt forkert.

Det er nogle ret alvorlige beskyldninger, som vi mener, at det er nødvendigt at give klare svar på. For det har absolut intet på sig. Gode Penges formål er at ændre vores penge- og banksystem. Pengeugen derimod er sat i verden for at give eleverne forudsætninger for at handle fornuftigt i det penge- og banksystem, vi har nu.

Under Pengeugen skal eleverne koble deres matematiske færdigheder med grundlæggende begreber fra privatøkonomiens verden.

Pengeuge har et fuldstændigt ikke-kommercielt sigte, og Forbrugerrådet Tænk og Finansforbundet bakker sammen med Danmarks Matematiklærerforening op om formålet. I år vil mere end 16.000 elever og deres lærere samt knap 750 gæsteundervisere fra den finansielle sektor være med i Pengeuge. Det er desuden Danmarks Matematiklærerforening, der har udformet opgaverne til Pengeuge og ikke Finans Danmark.

Vi er med til at lære de unge at lægge et fornuftigt budget. De lærer, hvorfor det i mange situationer bedre kan betale sig at vente og spare op fremfor at låne her og nu. De lærer at forstå deres lønseddel og skattebetaling, hvis de har et fritidsjob og meget mere.

Når lokale bankrådgivere i løbet af denne uge tager ud som gæsteundervisere på landets skoler, handler det derfor om helt almindelig sund fornuft og om at forebygge, at vores unge kommer i økonomisk uføre senere i livet.

Vi kan se, at mange unge desværre fortsat bliver registeret som dårlige betalere i RKI, og at mange unge tager lån, som de slet ikke burde tage. At give vores unge en helt basal finansiel forståelse bør alle kunne støtte op om, uanset hvad man måtte mene om pengesystemet og årsagen til finansielle kriser.

For Pengeuge handler netop hverken om bankerne eller pengesystemet, men om de unge selv og de økonomiske beslutninger, som de møder i deres hverdag.

Derfor er vi lodret uenige med Lars Mourier, når han skriver, at Pengeuge på flere områder gør mere skade end gavn. Tværtimod. Det hjælper og skaber opmærksomhed og klæder de unge på til at navigere i en økonomisk virkelighed. Det kan bankerne hjælpe med. Og det gør de i denne uge over hele landet. Til gavn for alle.

Af Jens Peter Christensen, fmd. for Danmarks Matematiklærerforening og adm. direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard

Læs også