Debat
BREAKING

Har Hard Kåre mistet magien?

Det er eksamenstid, når Teva med den danske topchef Kåre Schultz aflægger kvartalsregnskab torsdag. Aktien bløder, og investorerne har desperat brug for gode nyheder

Topchef Kåre Schultz har en lang række succeser bag sig og forventningen til, at han over to-tre år kunne være den person, som var i stand til at få den kriseramte medicinalgigant Teva på ret køl, var meget store.

En mellemtid efter godt 18 måneder viser, at investorerne er gået fra at være meget forventningsfulde til at være ekstremt skeptiske. Har den stålsatte og deterministiske Kåre Schultz mistet magien?

De seneste uger måneder har været meget hårde ved investorerne. Udviklingen kan et langt stykke hen ad vejen forklares ved den manglende investorappetit på medicinalselskaber, hvor omsætningen er baseret på generiske produkter. Således er aktiekursen hos en anden af de større generiske producenter, Mylan, også faldet ganske meget. Investorerne er ikke overbeviste om, at prispresset endeligt har toppet på trods af Tevas forventninger om det modsatte.

Det betyder, at den ellers så sejrsvante Schultz har oplevet en sjælden nedtur, som for alvor tog fart, da Teva efter tre kvartalsopjusteringer på stribe i 2018, leverede et skuffende 4. kvartalsregnskab. Indtjeningen var under det forventede, opjusteringen udeblev, og selskabets forventninger for 2019 skuffede også.

I starten af 2018 købte storinvestor Warren Buffetts Berkshire Hathaway 4,3 procent af aktierne i Teva. Selv om det ikke var Buffett, som personligt foretog beslutningen, blev det set som et kvalitetsstempel af det potentiale, som der lå i aktien.

Vi ved fra den seneste opgørelse fra februar, at Berkshire Hathaway stadig holdt fast i aktien. Investorerne har ikke anden information end at Berkshire Hathaway stadig har bibeholdt sin ejerandel, men under overfladen lurer frygten for enten, at en kommende opdatering vil vise det modsatte, eller at Teva vil være en skuffende investering ligesom Kraft Heinz.

I forbindelse med 2017-regnskabet kom Schultz og Teva med en meget forsigtig guidance, som mest var et udtryk for et ledelseskneb, som Schultz har brugt flittigt: at guide forsigtigt og overgå forventningerne. Resultaterne for helåret endte med at overgå forventningerne massivt, og Teva sluttede 2018 af med en indtjening på niveau med, hvad analytikerne indledningsvist forventede. Man kan på den ene side forestille sig en gentagelse af 2018 med lave forventninger fra start. På den anden side er der intet momentum at give af. En skuffelse vil give et gok i nøden til aktien, som i forvejen er nede 36 procent siden november.

Det er tid til at opdatere og overbevise skeptikerne om, at Teva og Schultz er på sporet og på bolden.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Aktieblødningen har forvandlet prisfastsættelsen fra lav til ekstremt lav. Da Schultz trådte til, var aktien allerede faldet dramatisk. Langsigtet har investorerne været villige til at betale 10-12 gange den forventede indtjening. Lige nu prissættes Teva i overkanten af 6 gange den forventede bundlinje, hvis man tager det midterste interval i guidance. Samtidig ligger konsensus 20 procent under den indtjening, som blev opnået i 2018. Der er altså tale om en meget lav prisfastsættelse ud fra en nedtrykket base.

Toplederen skal sikre gode regnskabsresultater, men også forventningstyre udviklingen i risikopræmien. På nuværende tidspunkt burde investorerne være så komfortable med investeringscasen, at det skulle have en positiv afsmitningen på risikofornemmelsen. Det er ikke sket. Schultz kender gamet og han kan næppe heller være tilfreds med udviklingen.

Det er tid til at opdatere og overbevise skeptikerne om, at Teva og Schultz er på sporet og på bolden. Den bedste måde at gøre det på er en overbevisende regnskabsindsats, nye opdaterede og opjusterede målsætninger og ikke mindst, at Teva udelukker, at der kommer en aktieudvandende aktiekapitaludvidelse.

BRANCHENYT
Læs også