Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

DI-direktørens store fordel: Han kan næsten kun overraske

Få Dansk Industri i sync med den del af Danmark, der ikke bor nord for København. Så er den hjemme, Sandahl.

Dansk Industris nyudnævnte direktør, Lars Sandahl Sørensen, har en fordel, som for eksempel en Connie Hedegaard eller en Brian Mikkelsen ikke ville have haft i jobbet: Overskuelige forventninger.

Ingen har et klart billede af, hvor let eller svært den tidligere SAS-direktør vil få ved at læse det politiske spil, opbygge relationer til politikere, der normalt ikke er DI’s venner, og stå med fem mikrofoner op i ansigtet. Kan han kunsten at sælge budskaber, så hr. og fru Gennemsnit folder ørerne ud? Kan han drikke en øl med den del af Christiansborg, der vil sende udlændinge ud af Danmark og begrænse deres mulighed for at bo og arbejde i landet? Kan han spillet?

Her er Lars Sandahl Sørensen anderledes utynget, end en Connie Hedegaard ville være i DI-jobbet. Han kan næsten kun overraske.

Nogle vil kalde Lars Sandahl Sørensen et konservativt valg. Dansk Industri har valgt en mand, en økonom og en nuværende driftsdirektør. Alderen er midt i 50’erne og bopælen den forudsigelige i hans segment: En forstad nord for København. Han er ”en af drengene” i forhold til den bestyrelse, han nu skal betjene. Med den kolossale styrke og ballast at han ved, hvordan erhvervsfolk tænker.

Det er DI’s formand, Lars-Peter Søbye, der definerer, hvad den vigtigste opgave er at få løftet, efter at Karsten Dybvad forlod direktørjobbet for et halvt år siden. En liste venter givetvis på skrivebordet.

Hvad venter der også? Set fra sidelinjen bliver en af de udfordringer, som venter Lars Sandahl Sørensen, at få Dansk Industri i sync med den del af Danmark, der ikke bor nord for København – i overført betydning. Så er det sagt kontant og uelskværdigt. De klassiske DI-mærkesager, lavere skatter og nemmere adgang til at hente udenlandsk arbejdskraft, har hen over de seneste år udviklet sig til marginalsynspunkter i dansk politik. Sådan er det gået, punktum, og hvis man studerer meningsmålinger, er der ingen tegn på opklaring fra vest. På samme måde er der blevet noget sært og altmodisch over at dyrke det internationale, som DI gør og har gjort det. Tiderne har simpelthen forandret sig.

Man skal som bekendt se virkeligheden, som den er. En del af virkeligheden er, at blå blok er i knæ trods fremragende konjunkturer, og at Rasmus Paludan er tidens mediemagnet. Måske er Lars Sandahl Sørensen lige præcis manden, der kan se skarpt nu. Der bor hverken en tidligere toppolitiker eller en tidligere departementschef inden i ham, der kan forvrænge synsindtrykket. Der bor en erhvervsmand fra Klampenborg.

Velkommen ind i kampen.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også