Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Voksede Lars Marcher ud af Ambu?

Det kunne godt se ud som om, at den ny fyrede topchef Lars Marcher blev for magtfuld i forhold til bestyrelsen. Og nu frygter markedet lurende nedjusteringer

Investorerne reagerede med frygt og massive kursfald, efter at Ambus succesfulde direktør Lars Marcher fredag fik en fyreseddel. En forøget usikkerhed koblet med en meget generøs fratrædelsesordning kan forklare noget, men ikke hele nedturen. Investorerne kan tænkes at være bange for, om forventningerne til fremtiden i stort omfang er baseret på én mands estimat.

Medicoselskabet Ambu har været en af de seneste års mest omtalte børssuccesser. Det er fortællingen om den stærke vækst, om forvandlingen fra lille til stor, om en direktør, som er blevet hovedrig og om en bestyrelse, som ikke har været tilstrækkelig omhyggelig med at sammensætte topchefens incitamentspakke. Samtidig er det også historien om en bestyrelse, hvor formanden selv er blevet ekstremt velhavende på den fremragende aktieudvikling.

Det er ikke blevet sagt direkte, men man kan næppe komme til anden konklusion, end at Lars Marcher var på vej til at blive for stor for Ambu. Forstået på den måde at bestyrelsen frygtede for en enerådig direktør. Det er et problem for organisationen, men også i forholdet til bestyrelsen og det samspil, der skal være. Hvis den ene part bliver for stærk, opstår der et usundt modsætningsforhold, hvor den ene part tryner den anden.

Uanset hvad, der måtte være op og ned, tabte investorerne 20 procent i aktieværdi efter fyringen. Den kontante prisseddel var en aktieomsætning på mere end 10 gange det normale og otte mia. kr. i mistet markedsværdi. Og nedturen fortsatte mandag, hvor aktien tabte over 5 procent.

Udover personlige uoverensstemmelser og 38 mio. kroner i fratrædelsesgodtgørelse, er der en årsag, som fylder mere i forhold til andre: Hvor bredt funderede er de meget store forventninger til de næste 4-5 år i Ambu? Er det reelt Lars Marchers væksttal, som danner konsensus eller bliver opfattelsen delt bredt af et enigt kollektiv?

Hvis det første gør sig gældende, kan der nemt og hurtigt brede sig en usikkerhed, som forplanter sig til den generelle forventning om fremtiden for Ambu og aktiens værdi.

Forskellen mellem succes og fiasko kan være hårfin, og den bliver absolut ikke mindre af, at en meget høj prisfastsættelse afspejler en nultolerance overfor økonomisk slinger i valsen. Oveni kommer de disputter, som Lars Marcher har haft med analytikere, som ikke har været villige til at købe ind på hans fremtidige forventninger.

Ambu-historien har de fleste ingredienser til historier, som kan blive genfortalt. Det startede med en markant vækst- og succeshistorie og udviklede sig til en aflønningsudfordring, hvor bestyrelsen ikke i tilstrækkeligt omfang havde sat en bremse på en udvikling, som løb løbsk.

Marcher voksede ud af Ambu og måske over hovedet på bestyrelsen. Om få uger ved vi, om den nye ledelse deler den tidligere ledelses vækstoptimisme. Fremtiden starter allerede nu, når den nye direktør tiltræder allerede i denne uge.

BRANCHENYT
Læs også