Debat

Skattesnyderne hugger din velfærd. Men skal de ligefrem hjælpes af politikerne?

Danmark mister milliarder, når virksomheder og personer snyder fællesskabet. Det er tyveri af velfærd. Derfor bør en styrkelse af skattekontrollen være topprioritet for et nyt Folketing.

Hver gang ejeren af en virksomhed snyder i skat, fyres der en lærer. Han snyder din bedstemor for et bad og stresser en sygeplejerske, der siger op. Han presser normeringerne i bund i dit barns vuggestue og frarøver os alle muligheden for at sætte turbo på den grønne omstilling.

Desværre er der alt for mange som ham, der slipper afsted med det. For trods storstilede genopretningsplaner og pæne ord mangler de kontrolmedarbejdere i skattevæsenet, der skal holde øje med dem, der snyder i skat. Det er ikke småpenge, det drejer sig om: I 2016 opgjorde Skatteministeriet det såkaldte skattegab til 22,8 milliarder kroner. Det er forskellen mellem de skatter, der skal betales, og dem, der rent faktisk bliver betalt.

Dertil kommer de mange milliarder, som samfundet hvert år mister på momskarruseller, udbytteskandaler, virksomheders aggressive skatteplanlægning og rige danskeres brug af skattely. En stor del af disse penge mister vi på grund af absurde huller i lovgivningen.

Men det handler også om mangel på kontrol: Udbytteskandalen og de store hvidvaskskandaler har med tydelighed vist, at lovgivning ikke i sig selv er nok. Sådan er det ikke mindst på skatteområdet, hvor håndhævelsen og kontroltrykket over årene er faldet, så incitamentet til at snyde er blevet større end angsten for at blive opdaget.

Fra 2005 til 2015 blev bevillingerne til skattevæsenet næsten halveret. Erkendelsen af, at de mange nedskæringer var hovedløse, har efterhånden vundet bred opbakning. Politikerne har derfor fundet milliardbevillinger til en stor genopretningsplan for skatteforvaltningen.

Skattevæsenet er tæt på det dummeste sted at forsøge at spare penge.

Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS

Men en ny regering vil blive ramt af de hårde realiteter: For trods de mange fine ord om historiske investeringer vil nedskæringer ramme igen allerede fra næste år, hvis der ikke findes flere penge. Det viser tal fra Finansministeriet.

Skattevæsenet er tæt på det dummeste sted at forsøge at spare penge. Hver ekstra kontrolmedarbejder, vi ansætter, tjener eksempelvis sin egen løn hjem igen fem gange.

Det er da en investering, som alle fra Liberal Alliance til Enhedslisten burde kunne gå ind for. I stedet for at kappes om hvem, der leverer skattehop, skattestop eller skattedrop, kunne partierne starte med at samarbejde om rent faktisk at få det lovgivningen tilsiger i kassen. 

Medmindre man har som hemmelig plan at udsulte og svække tilliden det offentlige, er det svært at se hvorfor man ikke skulle ønske at have et stærkere skattevæsen.

En bedre skattekontrol er det tættest vi kommer på ’gratis penge’ i denne valgkamp.

Af Kristian Weise, Generalsekretær, Oxfam IBIS

Læs også
Top job