Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Han købte en lejlighed på 100 kvm. Den var 80. Nu er der travlt ved håndvasken

Snydt: Lejligheden var 20 kvm mindre end lovet, da køberen fik nøglerne. Nu har han et problem.

Gåde: Hvis man betaler 5,1 mio. kroner for en projektlejlighed på 100 kvm, og den viser sig at være 80 kvm, når man får nøglerne, hvad har man så?

Svar: Så han man et problem.

Køberen af de dyre kvadratmeter berettede for nylig i Finans, hvordan det hele virkede lidt trangt, da han og familien begyndte at flytte møbler og lamper ind i lejligheden på Engholmene ved Københavns Havn.

Det var der en grund til.

Han havde købt 100 kvm at bo på. Netto. Det fremgår af den aftale, han skrev under på med Danbolig, der sammen med Home formidlede salget af de endnu ikke opførte lejligheder. Da han efter indflytning måler lejligheden op, viser den sig at være på 79,5 kvm. Netto. Det giver en afvigelse på godt 20 procent.

Nu er der travlt ved håndvasken. Danbolig har tilsyneladende ikke noget at sige til sagen, og det har ejendomsudvikleren bag Engholm-projektet heller ikke. En gruppe købere har derfor lagt sag an mod NPV.

De manglende 20 kvm er altså alene mandens problem, indtil Danbolig eller udvikleren NPV måtte komme til en anden opfattelse. Nemlig at de måske ikke helt har leveret den vare, som de har stillet køberne i udsigt - og taget ca. 45.000 kroner for pr. kvm. Plus ekstra for en parkeringsplads.

Et kvalificeret gæt er, at flere involverede i projektet lige nu spiller ”gå-væk-abe”.

Måske prøver Danboligs advokater i netop disse timer at dokumentere, at de som mæglervirksomhed intet kan gøre, hvis en ejendomsudvikler viser sig at spekulere kynisk i at snyde på vægten. Og netop sådan snød NPV. Ifølge Danbolig. Men vil Danbolig sælge hvad som helst for hvem som helst uden at tage det mindste ansvar for, om Danbolig i praksis medvirker til, at boligkøbere bliver fuppet?

Måske prøver NPV’s advokater at bevise, at Danbolig i flere tilfælde lavede julelege med salgsmaterialet, uden at delagtiggøre NPV i løjerne. Mæglerne digtede bruttokvadratmater om til nettokvadratmeter og den slags, når de stod med de potentielle købere, for at få en underskrift på en købsaftale.

Måske slås NPV lige nu med en entreprenør, der har vist sig at have udfordringer med det metriske system. Problemerne bestak entreprenøren sig ud af i Berlin, hvor en del tyskere nu er ved at vænne sig til stuer på 18 kvm og soveværelser på 9 kvm, fordi de har opgivet at komme længere med deres klagesag. Men på Engholmene gik den ikke. Eller hvad pokker ”gå-væk-abe”- spillet lige nu handler om.

Måske, måske, måske. Kønt er ”gå-væk-abe”- spillet ikke. En mand har købt en lejlighed, der efter indflytning viser sig at være 20 kvm mindre, end den har givet 5 millioner kroner for. Og det er så mandens problem. I hvert fald indtil Danbolig eller NPV eller domstolene måtte se anderledes på sagen.

Man fristes til at ønske alle andre planteædere held og lykke ude på savannen. Pas på hyænerne.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også