Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kapitalfondene er deres samfundsansvar bevidst

Samfundsansvar, bæredygtighed og afkast skal følges ad for de danske kapitalfonde. Og det gør det også, skriver kapitalfondendes brancheforening.

Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA - brancheforeningen for venture- og kapitalfonde. Foto: PR

»Kapitalfondene risikerer deres egen hvidvaskskandale«.

Sådan lød det forleden fra Finans' virksomhedsredaktør Søren Linding, der advarede mod, at kapitalfondes license to operate er på spil, hvis de havner i en sag, der svarer til bankernes hvidvasksag. Vores svar hertil er helt enkelt: Vi er på bolden.

Som industri har også vi noteret, hvordan skandalesagerne i finanssektoren kræver langt mere transparens overfor omverdenen, end hvad der tidligere har været tilfældet. Det er vi ikke blinde for – ligesom vi på ingen måde fornægter vores samfundsansvar. Tværtimod.

I takt med at flere og flere danske virksomheder kommer i kapitalfondseje, får kapitalfonde en større samfundsmæssig betydning, ligesom det omgivende samfunds krav til os vokser. Sådan bør det være, når man som kapitalfondene i dag har 50.000 ansatte i sine virksomheder og en omsætning på mere end 70 mia. kr.

Vores license to operate fordrer ganske enkelt, at vi konstant forbedrer vores måde at drive forretning på, vores juridiske compliance og vores fokus på bæredygtighed i hele branchen. Det gælder i forhold til kapitalfondene selv og i forhold til de selskaber, hvori de investerer. Vores branche skal hvile på en bæredygtig model, hvor afkast og ansvarlighed går hånd i hånd.

At vi er kommet langt og har en bæredygtig forretningsmodel, illustreres bedst ved, at kapitalfondenes største investorgruppe er de store pensionskasser. Således har vi allerede en stor del af Danmarks pensionsopspare som medejere. Fx ATP, PFA, PKA og PensionDanmark. Deres forventning er klar, nemlig at vi har orden i penalhuset og lever op til god ansvarlighed i forhold til etik, medarbejdertrivsel og ansvarlig skat.

Derudover er kapitalfonde blandt ejerledernes foretrukne køber, når virksomheden skal på nye hænder, viser en undersøgelse fra konsulenthuset PWC. Større blåstempling kan man næsten ikke få, for hvem vil sælge sit livsværk til en køber, hvis denne ikke også har ry for at være en god ejer? Det er eksempelvis kapitalfonde, der står bag kapitalindsprøjtninger til startupvirksomheder som Lagkagehuset, Joe & The Juice og Johan Bülow og dermed bidrager til deres globale ekspansion. Og det er kapitalfonde, der har bragt virksomheder som Netcompany, Chr. Hansen, ISS og Pandora på børsen og dermed sikret, at de fortsat beholder væsentlige aktiviteter, arbejdspladser og skattebetalinger i Danmark.

Selvom vi synes, at de resultater, der hidtil er skabt, i sig selv illustrerer, hvordan kapitalfonde har været til gavn for det danske samfund, er vi bevidste om, at vores ”license to operate” beror på, om vi kan opnå det omgivende samfunds accept. Det er ikke noget, man får - men noget man gør sig fortjent til. Derfor arbejder vi konstant på at udvikle kapitalfondsmodellen, så den også i fremtiden bygger på en professionel forretningsmodel med fokus på både afkast og ansvarlighed.

Det er ikke kun, hvad der tjener kapitalfondene og deres investorer bedst. Det er også, hvad der tjener samfundet bedst.

Af Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA – brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels

BRANCHENYT
Læs også