Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Klart signal til centralbanken: Sænk renten

Markedet forventer, at den amerikanske centralbank sænker renten flere gange i år. Men det er svært at se, at økonomien har brug for det.

De seneste uger har budt på store kursudsving for både aktier og renter. Det skyldes, at vi siden efteråret 2018 har bevæget os ind i en ny fase, som får markedet til at sende et klart budskab til den amerikanske centralbank: Renten skal ned.

Vi har set tre markedsfaser siden efteråret 2018. Først skabte den globale vækstopbremsning og rentestigninger fra den amerikanske centralbank usikkerhed og frygt for recession. Resultatet var kraftigt faldende aktiemarkeder frem til slutningen af december sidste år. Op gennem 1. kvartal 2019 var den amerikanske centralbanks U-vending i fokus. Den globale økonomiske vækst viste ikke tegn på bedring, men den amerikanske centralbank kommunikerede klart, at den ikke ville hæve renterne foreløbigt. Den beslutning gav luft til aktierne.

Siden maj har den globale vækstopbremsning været det underliggende tema. Handelskonflikten mellem USA og Kina har gjort investorerne nervøse, fordi en langvarig handelskrig ultimativt kan fremskynde en recession. Usikkerheden blussede op i maj, fordi investorerne havde en forventning om, at USA og Kina ville indgå en aftale. Men Trump overraskede markedet, da han den 5. maj tweetede, at han ville øge tolden på kinesiske varer. Ingen havde regnet med en ekskalering af konflikten.

Derfor er renterne i USA og Europa nu faldet til historisk lave niveauer.

Markedets forventninger til den amerikanske centralbanks fremtidige rentepolitik har også ændret sig drastisk. I november ventede markedet, at renten ville stige to gange i 2019. Nu forventes to til tre rentesænkninger i 2019 og endnu en i 2020. Dette er et voldsomt skifte på kort tid, som understreger obligationsinvestorernes nervøsitet for en recession. Udviklingen sender også et meget klart signal til den amerikanske centralbank om, at renten skal sænkes. Snart.

I juni vil investorerne holde skarpt øje med de økonomiske nøgletal og specielt to ting, der bliver afgørende.

Den første er rentemødet i den amerikanske centralbank den 19. juni. Hvordan vil centralbanken balancere hensynet til markedets krystalklare krav om rentesænkninger i en økonomi, der på en række økonomiske parametre endnu ikke retfærdiggør dette?

Den anden er G20-mødet i Japan i slutningen af juni, hvor ledere fra verdens største økonomier mødes – herunder præsident Donald Trump og Xi Jinping. Mødet har tidligere været udråbt til dagen, hvor man forventede, at en aftale mellem USA og Kina skulle offentliggøres. Det er nok urealistisk. Det er dog afgørende, at de to mødes og dermed signalerer fortsat vilje til at finde en løsning. Uden en dialog kommer der endnu mere usikkerhed i de finansielle markeder.

Balancegangen mellem Trumps (handels)politik og den amerikanske centralbanks pengepolitik har dermed afgørende betydning for afkastpotentialet de kommende måneder. De mange udfaldsrum gør, at man som investor bør tage aktivt stilling til både sammensætningen og risikostyringen af sin portefølje for succesfuldt at kunne navigere i det politiske farvand.

BRANCHENYT
Læs også