Debat

Der kommer en rigtig god forklaring… i morgen

Måske er der faktisk en fornuftig forklaring på Nets' aktieprogram, men Nets gør alt hvad de kan for at holde den for sig selv.

Kritikken er haglet ned over Nets, efter at det for små tre uger siden blev afsløret, at 60 ledende medarbejdere tilsammen kan score op mod 7 mia. kr. i et nyt incitamentsprogram. Nets har mødt kritikken som en monopolvirksomhed; med næsten total tavshed. På alle måder er kommunikationen helt håbløs, og man kan undre sig over hvorfor.

Faktisk er det nogle af landets mest kompetente og dygtige kommunikationsfolk, der sidder i Nets. Folk der udmærket ved, hvordan mediekriser opstår, hvordan de holdes i live – og som også ved, hvordan man stopper dem. Alligevel har Nets' kommunikationskrise fået lov til at leve og vokse de sidste små tre uger – og der er intet der tyder på, at den stopper foreløbig.

Set udefra er det helt uforståeligt, at Nets ikke har kunnet forudse, at planen ville lækkes, at man ikke har haft en kommunikationsplan klar i skuffen, og at man helt har undladt at reagere på den massive kritik.

Nets-topchef Bo Nilsson er gået helt i flyverskjul, hvilket formentlig er meget fornuftigt i betragtning af, at Bo Nilsson også tjente i omegnen af 500 millioner, da Nets blev børsnoteret i 2016.

Til gengæld deltog koncerndirektør Thomas Jul i sidste uges Folkemøde på Bornholm – et virkeligt skidt sted at opholde sig, hvis man ikke har lyst til at tale med journalister. Thomas Jul blev selvfølgelig også spurgt til incitamentsprogrammet og Berlingske citerer dette besynderlige interview:

Du kan få op mod en kvart milliard. Er det rimeligt?

»Vi har hørt kritikken, og jeg tror, at det er vigtigt, at vi lytter til den, og at vi prøver at komme ud og fortælle, hvad det her det egentlig handler om.«

Og hvad handler det egentligt om?

»Det kommer jeg ikke til at kommentere i dag. Det kommer.«

Thomas Jul mener altså, at der findes en rigtig god forklaring, han kan bare ikke fortælle den. Det er ret vildt at tage til Folkemødets hvepserede af medier og journalister uden at kunne sige mere.

Og det er formentlig det, der er hele kernen i Nets' aktuelle mediekrise. Efter børsnoteringen i 2016 blev Nets købt af en række store amerikanske kapitalfonde, og det kan meget vel være, at det er dem, der har beordret radiotavshed fra den danske ledelse, fordi man naivt tror, at den slags mediekritik går væk igen.

Det gør det bare ikke.

Hvis Nets er i tvivl om, hvordan man som mastodont skal håndtere pressen i kritiske sager, så tag et kig på Danske Bank, der ligesom Nets var massivt til stede på Folkemødet.

Her inviterede bestyrelsesformand Karsten Dybvad og den nye administrerende direktør Chris Vogelzang, til "Spørg Danske Banks topledelse om alt"-arrangement. Ingen krav, ingen regler – deltagerne kunne spørge om både hvidvask, løn og aktieprogram – og ledelsen svarede ærligt og fra hjertet.

Tilmed sluttede Chris Vogelzang mødet med at love, at han vil lære dansk og næste år tage debatten endnu mere i øjenhøjde med de danske kunder.

Bedre og stærkere kan det ikke næsten ikke gøres.

BRANCHENYT
Læs også