Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kæmpe milliardopkøb kræver en ny og uafhængig bestyrelsesformand i Carlsberg

Kommentar: Det er på høje tid, at formandsposterne i Carlsberg og i Carlsbergs kontrollerende ejer, Carlsbergfondet skilles ad. Der skal være ekstra styr på risikoen, næste gang den danske øl-kæmpe kaster sig ud i et større milliardopkøb.

Flemming Besenbachers hjerte banker for mange andre ting end Carlsberg og Carlsbergfondet. Han er gået hårdt ind i arbejdet for en mere cirkulær økonomi i Danmark og støtter også kraftigt op om det ambitiøse, globale innovationsnetværk, Unleash.

Flemming Besenbacher skal gå af som formand for bestyrelsen i Carlsberg og lade en uafhængig erhvervsleder overtage posten. Men han kan godt beholde pladsen for bordenden i bestyrelseslokalet i den kontrollerende hovedejer, Carlsbergfondet. Det er uholdbart og udtryk for dårlig selskabsledelse at sidde på topposten begge steder. Heller ikke en højt estimeret og superintelligent professor kan kontrollere sig selv.

Magten i Carlsberg ligger entydigt i Carlsbergfondet, der har fem medlemmer i bestyrelsen, herunder formanden. De flankeres af fem eksterne medlemmer fra ind- og udland, der skal holde det såkaldte professorvælde til ilden, når det drejer sig om at udfordre den daglige ledelse. Det kan kun hæmme fondets aktive ejerskab, når uafhængighed, upartiskhed og kontrol vanskeliggøres af det store personsammenfald mellem de to bestyrelser. De er nærmest illusoriske, og det gør det endnu sværere at udskifte en uduelig ledelse. En erhvervsdrivende fond har som bekendt ingen ejere. ..

BRANCHENYT
Læs også