Debat

Topchefer skal fyres med værdighed

Kommentar: Flere adm. direktører skiftes ud for sent. Fyringer skal gøres til en mindre smertefuld og mere værdig proces.

Fyringen af Lars Marcher og udskiftningen af topchefen i Ambu tidligere i år kostede mere end dyrt på aktiekursen. Det burde være undgået.  
Foto: Martin Lehmann

Det er til at ligge søvnløs om natten over. Det er det enkeltstående redskab, som giver en bestyrelsesformand størst mulig indflydelse på et selskab og dets værdiskabelse. Men det er med træskolængder også den sværeste opgave. Det er selvfølgelig evnen til – på ethvert tidspunkt – at have den bedste topchef i spidsen for den daglige ledelse.

Det bliver i stigende grad afgørende for forskellen mellem succes og fiasko. Forandringernes vinde blæser med orkanstyrke, og antallet af selskaber, som er i færd med at omlægge deres forretningsmodeller eller organisationsstrukturer, er kraftigt stigende. Det er kommet lidt på mode at skulle være i såkaldt transition, da det signalerer rettidig omhu med at fremtidssikre butikken. Men det ændrer ikke på de skærpede krav fra omverdenen om, at bestyrelserne skal have styr på den øverste ledelse og dens evne til at tackle accelererende, foranderlige strategiske prioriteter. ..

Læs også
Top job