Debat

Kryptovalutaerne truer nu reelt centralbankernes valuta

Med annonceringen af Facebooks digitale valuta, Libra, står det klart, at kryptovalutaerne kan føre til en global magtforskydning af de helt store.

Det demokratiske kongresmedlem Brad Sherman er en blandt mange magtfulde amerikanske politikere, som mener, at kryptovalutaer bør forbydes.

Facebooks planer om at lancere sin egen kryptovaluta, Libra, fik for nylig den californiske politiker til at tordne på Twitter:

»Desperat efter at vise, at det beskytter vores privatliv, vil Facebook bygge en kryptovalutaplatform, som beskytter narkosælgere, skatteunddragere og terrorister.«

Han fortsætter:

»Den globale brug af den amerikanske dollar styrker den amerikanske økonomi og betyder, at vi kan sanktionere mod slyngelnationer. Folk, som er desperate efter at stække USA, beder om et kryptoalternativ til den amerikanske dollar.«

Brad Sherman er ikke den eneste politiker, der kan læse skriften på væggen: Kryptovalutaerne kommer – og de kan føre til en global magtforskydning af de helt store. Siden lanceringen af bitcoin i 2010 har politikere i en lang række lande haft svært ved at få greb om konceptet kryptovalutaer. Resultatet af den politiske tøven er, at centralbankernes valuta og dermed politikernes magt er i fare for at blive stækket. Ifølge en opgørelse fra mediet Crypto Voices er bitcoin nu verdens ottendestørste valuta.

Selv om opgørelsen skal tages med et gran salt, er der ingen tvivl om, at kryptovalutaerne spiller en stadig vigtigere rolle i den globale økonomi, og meget tyder på, at vi endnu kun har været vidne til den spæde begyndelse på kryptovalutaernes æra. Når Facebook til næste år agter at lancere sin egen valuta samt den digitale Wallet Calibra, som kan bruges med bl.a. Messenger og Whatsapp, har koncernen allerede 2,5 milliarder brugere på dørtærsklen. Dermed kan Facebook være godt på vej til at blive en global monetær stormagt med sin egen valuta.

Modsat de traditionelle valutaer vil Libra ikke være geografisk forankret, ligesom den heller ikke vil være en del af en nationalstat. I første omgang vil Libra blive styret via den såkaldte Libra Association, som vil have base i Schweiz. Dermed vil den reelt være uden for regulativ rækkevidde for både politikere og centralbanker i en lang række lande, medmindre de kan lave en aftale med Facebook, som f.eks. kan sikre mulighed for skatteinddragelse.

Hvor det synes urealistisk helt at forbyde kryptovalutaer, som Brad Sherman plæderer for, har han en god pointe i, at de nye valutaer truer med at underminere de nationale valutaer. Skatteinddrivelse kan blive en svær omgang med en digital paralleløkonomi, som ikke er under politisk kontrol. De politikere, som hidtil har argumenteret for, at kryptovalutaer var et forbigående fænomen forbeholdt spekulanter og andre med trang til hurtig og lyssky fortjeneste, må føle, at de nu står med ryggen mod muren.

Læs også