Serier

Negative renter vil udløse sorte svaner

Kommentar: Minusrenter er jomfruelig jord, og der er risiko for, at de kan lede til nye, hidtil ukendte finanskriser. Det gælder om at forberede sig på det uforudsigelige.

Pensionsselskabernes store ejendomssats
Ulrik Nødgaard, tidligere chef for Finanstilsynet, er som direktør for Finans Danmark talsmand for de danske banker. Han har i sommervarmen været ude med endnu en advarsel mod konsekvenserne af negative renter over en lang periode.

Negative renter er så småt på vej til at blive en normalitet. De økonomiske teorier har svært ved at forklare minusrenter, da risikoen ikke kan blive lavere end nul. Prisen på penge bør gå hånd i hånd med risikoen. Hvis båndet brydes, skabes en illusion om ingen risiko. Det er ikke for ingenting, at alle de lærde strides om, hvad negative renter gennem længere tid egentlig betyder.

Det giver hovedbrud i hele den finansielle sektor. Finans Danmark, bankernes interesseorganisation, har i denne uge været ude med en advarsel om de store konsekvenser af negative renter på andre end bankerne. I samme spor følger pensionskassen PFA, hvis topchef, Allan Pollack, har mere end svært ved at få forrentet opsparernes penge, når renterne er så lave, og stort set alt, hvad der kan investeres i, er meget højt prissat. Det gør det kun endnu sværere at få fremtidens pensionisters formuer til at yngle...

BRANCHENYT
Læs også