Debat

Finanstilsynet kan spænde ben for Nykredit-plan

Kommentar: Med Tonny Thierry Andersen om bord har Nykredit ikke kun fået ledelsesmæssig ildkraft til en aggressiv ekspansion af bankforretningen, men også en ny kronprins. Men den manglende godkendelse i Finanstilsynet bringer planen i fare.

Tonny Thierry Andersen er en erfaren bankmand og tidligere formand for Finans Danmark - en post hans nuværende chef i Nykredit Michael Rasmussen besidder.  Foto: Daniel Hjorth

Nykredit er modsætningernes holdeplads. Realkreditkæmpen agerer på ryggen af et kundekontrolleret foreningsejerskab som et andelsselskab, hvis primære formål reelt ikke er profit, men at sikre lige adgang til billig boligfinansiering i hele landet. Det er den økonomiske sammenhængskraft og finansiel solidaritet mellem ind- og Udkantsdanmark, der tæller. Men det er kun på overfladen. Solidariteten halter uden en sund kerneforretning.

Helt i samme tråd ligger Nykredits skizofrene strategi om at vinde the double. Førerpositionen på markedet for boliglån må ikke sættes over styr, og her er de 60 samarbejdsbanker et effektivt bolværk. Men det sætter Nykredit i et voldsomt dilemma, da det gør det yderst vanskeligt at ekspandere den mere lukrative bankforretning uden at komme til at konkurrere mod sine egne partnere. Hvis de vender Nykredit ryggen, går det ud over kerneforretningen. ..

Læs også