Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hvad venter Mario Draghi på?

I de sidste 10 år er det ikke lykkedes Den Europæiske Centralbank at nå sin målsætning om en kerneinflation "tæt på men lige under to procent" i én eneste måned.

Den Europæiske Centralbank (ECB) ændrede ikke ved pengepolitikken på rådsmødet i juli, men de kom med signaler, der peger på, at der sker noget stort på mødet i september. Det er bedre end ingenting, men der er også en risiko ved at udskyde en aktiv lempelse.

Draghi forklarede at renten vil blive på det nuværende niveau eller lavere i lang tid fremover. Godt nok signalerer ECB en rentesænkning, men de skal først forberede tiltag så bankerne bliver beskyttet mod effekten af de lavere renter og dertil undersøge hvordan man kan lave opkøbsprogrammer - de såkaldte kvantitative lempelser - i praksis.

Det er selvfølgelig positivt at de undersøger mulighederne. Men man kan spørge sig selv, hvorfor de ikke har gjort forberedelserne på forhånd. Måske er der i virkeligheden ikke enighed i toppen af ECB om at der skal lempes? Markederne var heller ikke imponerede og de europæiske aktier faldt efter ECBs beslutning. Spørgsmålet er om Draghi virkelig var overbevisende eller bare forsøgte at tale udenom.

Der er ellers god grund til at justere kursen. Vækstudsigterne for eurozonen er ringe, og som Draghi tydeligt sagde, bliver de bare værre og værre. De seneste tyske indikatorer for stemningen i erhvervslivet (PMI og IFO) viser, at industrien synker stadig dybere. Indtil videre er der få svaghedstegn i servicesektoren, men bekymringen er voksende og resten af økonomien vil blive trukket med før eller senere.

Hvad der er mere alvorligt er den kronisk lave inflation, for det er det eneste ECB formelt set skal have styr på. I de sidste 10 år er det ikke lykkedes ECB at nå sin målsætning om en kerneinflation "tæt på men lige under to procent" i én eneste måned. Lige nu er der ikke nogen overbevisende tegn på, at det er ved at ændre sig. Set fra det perspektiv har Draghi fejlet, selvom banken under hans ledelse har gjort meget for at løfte vækst og inflation, men det har tydeligvis aldrig været helt nok.

I de sidste 10 år er det ikke lykkedes ECB at nå sin målsætning om en kerneinflation "tæt på men lige under to procent" i én eneste måned.

Elizabeth Mathiesen, økonom i SEB.

Draghi skærpede også tonen og understregede, at inflationsmålet er symmetrisk, og at der derfor er mulighed for at ramme både over og under skiven, men i praksis rammer de dog altid under. Det er dårligt for troværdigheden og skaber også en økonomisk risiko: hvis inflationen falder yderligere, så bliver det måske umuligt at få renten langt nok ned til at løfte væksten.

Så hvad er det de venter på?  Hvis man ser ECBs udmelding fra en positiv vinkel, vil man se det som et tegn på, at de planlægger en lempelse, der er så stor at den kræver forberedelse i flere måneder, før den er klar. Omvendt kan man pege på, at ECB igennem 10 år altid har været et skridt bagefter. De venter altid lidt for længe, før de omsætter ord til handling.

Hvis ECB virkelig planlægger et brag til september, ved at kombinere en rentesænkning med genstart af kvantitative lempelser samt implementeringen af et todelt rentesystem, er det formentlig ikke for sent. Men hvis banken virkelig vil bryde med 10 års systematiske fejlskud, skulle de måske have skudt først og spurgt senere. 

BRANCHENYT
Læs også