Debat

Stop tech-egoernes magtbegær på børsen

Forskellige aktieklasser holder aktionærerne udenfor indflydelse i mange store amerikanske tech-børsnoteringer. Al kontrol er typisk koncentreret omkring stifteren. Det er aldrig godt.

Al magt i WeWork vil både før og efter børsnoteringen være koncentreret omkring adm. direktør, bestyrelsesformand og storaktionær Adam Neumann.  
Foto: Mark Lennihan/AP

Den planlagte børsnotering af den stærkt tabsgivende kontorhotels-komet WeWork i USA har igen fået sindene i kog hos afkasthungrende investorer. Selvom det er svært at se et kontorhotel som et tech-selskab, følger WeWork i fodsporene på Slack, Snap og Lyft og før dem Facebook og Google ved at indføre forskellige aktieklasser, der reelt efterlader de nye aktionærer udenfor indflydelse.

Købet af en aktie betyder et delejerskab af den virksomhed, der har udstedt aktien. Det logiske vil være, at det giver en indflydelse, der svarer til ejerskabets størrelse. Det svarer til, at hver aktie giver én stemme, når vigtige forhold skal vedtages på generalforsamlingen, et selskabs øverste myndighed. Det vil give de nye aktionærer muligheden for at udøve aktivt ejerskab og dermed på sigt påvirke værdiskabelsen i en positiv retning...

Læs også
Top job