Debat

Glem Amazon: Frasalg af det digitale guld er den sikre død

Selvom Amazon tilsyneladende ikke har travlt med at komme til Danmark, er kravet om at blive en del af den digitale platformsøkonomi uomtvisteligt. Adgang til kundedata er nøglen til overlevelse.

Hovedfjenden er Jeff Bezos og Amazon. Det har accelereret moderniseringen af alverdens butikskæder og skærpet deres konkurrencekraft. Men om det er nok til at overleve er uvist.
Foto: AP Photo/Ted S. Warren

Det er svært at finde firkantede leveregler i den frembrusende digitale økonomi. Men ingen er i tvivl om, at det nye guld er kundedata. Uden en sikker forvisning om forbrugernes adfærd i realtid bliver livet som selvstændig virksomhed ikke bare vanskeligt. Det bliver også stort set umulig. Derfor risikerer et ægteskab med den digitale superplatform, Amazon, hvis online stormagasin sætter sig på en større og større del af detailhandelen, let at blive en pagt med Djævelen.

Men fristelsen er stor. Selv halvstore danske butikskæder, globale danske nicheproducenter eller førende danske spillere i Norden er utrolig udfordrede i deres digitale strategier. Platformsøkonomien er ved at tage pusten fra de etablerede salgskanaler. Det betyder, at kunderne bliver suget ud af de fysiske butikker, væk fra de danske internetsider og over mod de langt større især udenlandske shopping-mekkaer, der lokker med meget mere end lave priser og attraktive betingelserne for betaling og levering. ..

Læs også