Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kim Jong-Un ville være stolt af Socialdemokratiets PR-maskine

Den nye socialdemokratiske erhvervsminister er både lun, velforberedt og begavet, lyder det fra en anden socialdemokrat

Man tror et kort øjeblik, at det er satire. Men det er det vist ikke. En folkevalgt socialdemokrat på Christiansborg har sendt et debatindlæg til den socialdemokratiske netavis Pio, hvor han storroser en anden socialdemokrat.

Ja, ifølge den nyvalgte Rasmus Stoklund fra Frederikssund er der faktisk næsten ingen grænser for, hvor dygtig hans kollega, Simon Kollerup, er. Den nytiltrådte 33-årige erhvervsminister er både »begavet«, »lun« og »velforberedt«, skriver Stoklund. Man skal heller ikke tage fejl af Kollerups »joviale facon«, fordi bag »det lune ydre gemmer sig en mere end almindelig godt begavet, velforberedt og konstruktiv parlamentariker.«

Man fornemmer, hvordan hyggestemningen vokser i partiets gruppeværelse på Christiansborg. Og så sætter Stoklund trumf på: »Kollerup taler flydende tysk, og det er en kæmpe force, når han skal hjælpe danske virksomheder med at vinde fodfæste på vores ubetinget største eksportmarked.« Flydende tysk, velforberedt og jovial. Hvad mere har dansk erhvervsliv brug for?

Tja, man kunne gøre som iværksætter Martin Thorborg og pege på, at erhvervsministerens erhvervserfaring begrænser sig til en kort tjans som politisk rådgiver for partifællen Frank Jensen på Københavns Rådhus. Man kunne også pege på, at Tyskland har været vores største samhandelsparter i en evighed. Dansk erhvervsliv har generelt ingen problemer med at eksportere til vores sydlige nabo. Selv hvis Kollerup kun talte swahili, ville det næppe ændre sig.

Hvis det tyske vitterligt ligger ministeren - eller Stoklund - på sinde, så burde de kæmpe for den kriseramte tyskundervisning herhjemme. I år er der optaget blot 74 studerende på universiteternes tyskstudier, hvilket er en halvering på 20 år. Det er trist. Ikke blot for erhvervslivets rekrutteringsbase, men for samfundets almene dannelse. I den debat har jeg hverken hørt Kollerup eller Stoklund blande sig. Men det kan jeg selvfølgelig have overset.

Misforstå mig ikke. Det er skam helt i orden at rose sine kolleger, som Stoklund gør. Men når rosen rammer nordkoreanske højder, ender vi andre med at krumme tæer under skrivebordet og knibe øjnene sammen, mens vi læser. Det bliver ufrivillig, politisk satire. Stoklund er tidligere konsulent i Dansk Metal og sit partis integrations- og udlændingeordfører. Han fik et solidt valg i sin kreds og er med garanti en mand med politik og gode argumenter. Men lige nu er han tilsyneladende reduceret til pr-medarbejder.

Alle os, som hver dag brænder for et stærkt dansk erhvervsliv, undrer os over, hvorfor landets største parti dog spilder tiden på selvros. Det ville klæde Socialdemokratiet, hvis man kastede sig over de problemer, som erhvervslivet kæmper med.

Alle os, som brænder for et stærkt dansk erhvervsliv, undrer os over, hvorfor landets største parti dog spilder tiden på selvros. Det ville klæde Socialdemokratiet, hvis man kastede sig over de problemer, som erhvervslivet dagligt kæmper med: Adgang til højtuddannede it-udviklere, mindre bureaukrati, når man henter udlændinge til landet eller skattesystemets evige knopskydninger. Man kunne også udnytte de negative renter til at hæve det politiske ambitionsniveau gevaldigt, når det kommer til at skabe vækst – fx med massive investeringer i klima og energi.

Der er rigeligt med politiske problemer at kaste sig over. Det er ret beset også det, som vælgerne forventer, at politikerne gør. I stedet spilder man tiden på at lege heppekor for andre partisoldater. Det er useriøst og en anelse pinligt.

Magnus Barsøe er debatredaktør og vært på Finans’ podcast, Bundlinjen. Følg ham på @MagnusBarsoe.

BRANCHENYT
Læs også