Debat

Medarbejderoptioner er ikke lig med Bo Nilsson

Nets' milliardstore aktieprogram har givet medarbejderaktier et skidt ry. Det risikerer at koste Danmark dyrt.

Forleden talte jeg med en højtstående politiker, som fortalte med et suk, at den største forhindring for at få erhvervsvenlig politik igennem lige nu er »Bo Nilsson«. Nets administerende direktør har med sit spektakulære incitamentsprogram vendt både folkestemningen og de folkevalgte imod medarbejderejerskab. Selvom det ret beset var Nets' ejer og bestyrelsesformand, som står bag aktieprogrammet, så er topchef Bo Nilsson blevet et symbol på grådighed i toppen.

For mig var Nets' incitamentsprogram, hvor ledelsen kunne blive forgyldt med op til 7 milliarder kroner, usmageligt, men ved at være glemt. Men det giver altså stadig folk dårlig smag i munden, og det viser sig at være et problem for hele erhvervslivet.

Problemets kerne er, at når folk med magt og penge laver tiltag, som i en sådan grad tilgodeser dem selv, så begynder folk at sætte lighedstegn mellem erhvervsledere og griskhed. Det svækker tilliden til erhvervsledernes evne og vilje til at forvalte vores magt ansvarligt. Det gør folk vrede og utrygge. Nets-sagen har således skabt en lille kløft i vores samfund. Den kløft må vi andre erhvervsfolk lukke ved at tage afstand fra det konkrete incitamentsprogram, såvel som andre tiltag som er usmagelige, uetiske eller egoistiske. Vi må demonstrere, at vi forstår den samfundskontrakt, vi indgår i. Vi må vise, at flertallet af erhvervsledere udover profit faktisk har klimaets-, kundernes- og de ansattes interesser på sinde, og at vi opfører os anstændigt.

Det skal vi gøre, fordi kløfter skaber symboler, der trækker de politiske fløje i hver sin retning på emner, de ellers ville kunne blive enige om. Det giver lovgivning, som er mindre hensigtsmæssigt for at lave forretning fra Danmark. I forhold til netop medarbejderejerskab kunne timingen ikke være værre, fordi reglerne for medarbejderoptioner snart skal diskuteres.

Når folk med magt og penge laver tiltag, som i en sådan grad tilgodeser dem selv, så begynder folk at sætte lighedstegn mellem erhvervsledere og griskhed. Det svækker tilliden til erhvervsledernes evne og vilje til at forvalte vores magt ansvarligt.

Tine Thygesen, bestyrelsesmedlem i bl.a. kontorfællesskabet The Creators Community.

Vi må stå fast på, at vi kan godt kan fordømme enkelte uetiske virksomheder og samtidig støtte op om medarbejderejerskab generelt. At give medarbejdere del af kagen, hvis virksomheden får succes, er en demokratiserende gestus, som kommer medarbejderne til gode. Jeg kender personligt mindst 20 helt almindelige mennesker, som i dag sidder godt i det, fordi de har haft mulighed for at købe eller tjene ejerandele på deres arbejdsplads. De er ikke kun fra it-branchen. Mange arbejder i traditionelle jyske virksomheder.

Medarbejderoptioner er et et vigtigt redskab, som virksomheder kan bruge for at motivere, skabe loyalitet og samhørighed. Det er misforstået at tro, at det er noget, virksomheder gør for at kunne sænke lønnen. Tværtimod. Ejerskab er en måde, hvor virksomheder kan vise deres taknemlighed til vigtige medarbejdere oveni den faste løn. Især små virksomheder har nemlig ikke økonomien til at vise det med højere lønninger.

Jeg mener, at Nets bestyrelse har fejlet i den her sag. De har taget en beslutning, som har vendt både deres kunder og lovgivere mod sig. Naturligvis skal de motivere deres ledelse, men det kan altså godt lade sig gøre i al stilfærdighed uden at vende samfundsstemningen imod sig. Hvis du som forbruger, gerne vil vise din mening, kan du svare igen ved at nedtrappe dit brug af Nets-produkter såsom Betalingsservice og Dankortet. Du kan i stedet bruge Visa, Mastercard, MobilePay og andre finansieller produkter fra andre udbydere, som tjener samme formål. Det ville være mere retfærdigt, end at vi laver stramninger og lovgivning, som rammer alle virksomheder og deres ansatte. For de fleste virksomheder opfører sig faktisk ordentligt, og vil det bedste for både deres ansatte og samfundet.

Læs også