Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Endnu lavere renter på vej – hvad skal det nytte?

Det har historiens vingesus over sig at reducere en i forvejen meget negativ rente, men ret beset er en rentenedsættelse på 0,2 procentpoint ikke rigtig noget, der batter.

Nu gør de negative renter ondt
Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Hvis det går, som vi regner med, så vil Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag kl. 13.45 annoncere en reduktion af dens vigtigste rentesats, som nu er på minus 0,4 procent. Vores bud er, at den kommer ned på minus 0,6. Baggrunden er svagere nøgletal og frygt for, at vi står over for afmatning eller ligefrem krise, udløst af handelskrig, brexit og diverse andre genvordigheder. Men nok så meget er baggrunden, at det går meget dårligt for ECB med at leve op til sin helt centrale målsætning: At inflationen skal være tæt på to procent.

Bortset fra midlertidige udsving i priserne på energi og fødevarer har inflationen i euroområdet ikke rigtig været tæt på to procent siden 2008. Den er i øjeblikket kun én procent, og ECB’s egen prognose, der også kommer torsdag, vil formentlig vise, at målet heller ikke bliver nået i 2021, hvis man ikke gør noget. Så det prøver man at gøre, regner vi med.

Det har historiens vingesus over sig at reducere en i forvejen meget negativ rente, men ret beset er en rentenedsættelse på 0,2 procentpoint ikke rigtig noget, der batter. Selv under normale omstændigheder ville det der skulle langt mere til for mærkbart at flytte på inflationen, og når renterne oven i købet er negative i forvejen, er effekten givetvis endnu mindre, hvis den overhovedet er der. Mest af alt vil rentenedsættelsen være et signal om, at man ikke er bange for at træffe upopulære beslutninger for at nå sit mål.

Det, der for alvor skal batte noget, er en genoptagelse af det program, hvor ECB skaber penge og bruger dem til at købe obligationer. Ifølge bankens egne analyser har det program tidligere haft en ret pæn effekt på inflationen, som altså ville være endnu lavere, hvis de ikke havde opkøbt for over 2.600 milliarder euro siden 2015. Men også her er det svært at forestille sig, at nye doser vil være lige så effektive som de første.

Hvis missionen skal lykkes, vil det formentlig kræve mere kontroversielle ting, end der nu er på menuen.

Hvis missionen skal lykkes, vil det formentlig kræve mere kontroversielle ting, end der nu er på menuen. Inflation handler meget om forventninger. Dengang inflationen var for høj, fik man den ned ved troværdigt at vise, at man var villig til at tolerere kriser og arbejdsløshed, hvis det var det, der skulle til. Nu skal man – og det vil ideelt set sige ikke bare ECB, men også det politiske system -  troværdigt vise, at man er villig til at risikere overophedning, bobler og politiske kontroverser, og det kan for eksempel være i form af en mere ”uansvarlig” finanspolitik.

Så kan man spørge, om det nu også er så vigtigt at få inflationen op på én i stedet for to procent. Men den diskussion tager vi en anden gang.

BRANCHENYT
Læs også