Debat

Bankernes tillidskrise kan blive dyr for staten

Adgang til kapital er ved at sande til, og det kan hurtigt blive politikernes hovedpine.

Linda Nielsen, juraprofessor ved Københavns Universitet, er formand for banksektorens egen Task Force til at komme med initiativer til at forbedre omverdenens tillid. Arbejdsgruppen kommer med sine anbefalinger inden 2020.

Tillidskrisen i den finansielle sektor er så dyb, at det risikerer at blive meget dyrt for det omkringliggende samfund. De danske banker er fanget i krydsild mellem hidsige angreb fra digitale opkomlinge, forøgede kapitalkrav og regulering efter finanskrisen og ikke mindst et forværret image, der får brændstof fra et utal af skandaler. Der tegner sig mere og mere et billede af en sektor, der ansvarligt og afbalanceret burde agere som samfundets finansielle infrastruktur, men som er gennemsyret af dårlig moral og uhensigtsmæssige værdier, der sætter profit over alt andet.

Det er en bombe under den økonomiske udvikling i Danmark. Der er et velbegrundet ønske om at straffe synderne for samfundsskadelig bankdrift, hvor der sælges direkte tabsgivende produkter til kunderne eller ansvaret for at stoppe kriminelles brug af det finansielle system ikke tages tilstrækkeligt alvorligt. Det har udløst en kaskade af sanktioner og regelstramninger, mens der også er store bøder på vej til enkelte banker. Det efterlader det finansielle Danmark i granatchok...

Læs også
Top job