Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Kunstig intelligens kan gøre Danmark 35 milliarder kroner rigere årligt

Kunstig intelligens er en superteknologi, der har samme potentiale som dampmaskinen. Men hvis vi skal gribe teknologiens muligheder, så skal de danske politikerne sætte ind med seks konkrete indsatser

Kunstig intelligens udvikler sig med en sådan hast, at robotcomputere i stigende grad kan træffe beslutninger.

Kunstig intelligens er allerede i fuld gang med at fundamentalt ændre vores økonomi, velfærdssamfund og selve måden, vi lever vores liv på. Det er en superteknologi på niveau med tidligere revolutioner som dampmaskinen, forbrændingsmotoren eller internettet.

Filtrering af uønskede e-mails, automatisk genkendelse af fotos af venner på sociale medier, identificering af ondartede kræftceller og kontrol med flytrafik er blot en promille af de områder, hvor kunstig intelligens allerede i dag påvirker vores hverdag. Men vi er kun i den spæde start.

I de kommende år vil kunstig intelligens vende op og ned på, hvordan virksomheder agerer, hvordan den offentlige sektor leverer velfærd til borgerne, og hvordan vi alle lever vores daglige liv. Ligegyldigt om det er løsninger på klimakrisen, bedre sundhed eller mere uddannelse vil kunstig intelligens være en del af svaret. Et eksempel er det danske startup FieldSense. Virksomheden kombinerer kunstig intelligens med analyse af satellit- og vejrdata for at hjælpe landmænd med at opdage problemer på markerne, før de kan ses med det blotte øje. Dermed kan sygdomme og andre problemer opdages op til 14 dage tidligere end ved konventionelle metoder.

Potentialet ved kunstig intelligens er enormt. Men hvis vi skal blive blandt de bedste i verden inden for kunstig intelligens, kræver det en massiv indsats. Konkurrencen om at blive førende er enorm, og der investeres kolossale summer i teknologien på globalt plan. Lige nu sakker vi bagud, og det kræver handling fra hele samfundet - politikere, virksomheder, universiteter, og interesseorganisationer - at omsætte effekterne af kunstig intelligens til muligheder og fremgang. Men den er uden tvivl indsatsen værd.

I en ny rapport fra Innovationsfonden og McKinsey & Company konkluderer vi, at teknologien har potentiale til at gøre Danmark hele 35 mia. kr. rigere. Ikke bare et år. Men hvert eneste år. Det skyldes især, at kunstig intelligens kan gøre os langt mere produktive. Teknologien vil også hjælpe både staten og danske virksomheder med at blive mere innovative og opfinde nye produkter og løsninger, bl.a. ved at gøre analyse af ekstremt store mængder data hurtigt, billigt og nemt.

Men kunstig intelligens vil ikke kun have en indflydelse på økonomien. Den vil også påvirke vores offentlige sektor og offentligt ansatte. Automatisering kan forbedre arbejdsforholdene og give mulighed for at arbejde færre timer og i mindre fysisk krævende jobs. Der kan samtidig være en risiko for, at kunstig intelligens kan føre til stress ved at forøge arbejdsintensiteten for nogle – men også forbedre sundhed og levetid for endnu flere, hvis den bruges til at skabe gennembrud i personlig medicin og bedre sygdomsforebyggelse.

Teknologien vil skabe nye job, men disse bliver ikke nødvendigvis skabt i de samme industrier, hvor de forsvinder. Og der er naturligvis heller ingen garantier for, at de økonomiske fordele ved kunstig intelligens bliver ligeligt fordelt i samfundet.

Vores nye analyse viser dog, at de positive effekter langt vil overstige de negative. Vi estimerer, at kunstig intelligens har et potentiale til at forbedre danskeres velfærd med ca. 9 mia. kr. årligt. Især pga. forbedrede arbejdsforhold og sundhedsteknologiske gennembrud.

Man bruger faktisk allerede kunstig intelligens i den danske sundhedssektor. Algoritmen Corti lytter med på 112-samtaler i realtid, og identificerer personer med hjertestop ved at lytte til personens vejrtrækning, stemme og ordvalg. Og selvom personalet ved 112-telefonen er eksperter i at opdage hjertestop (de opdager det tre ud af fire gange) er Corti endnu bedre – den kunstigt intelligente medlytter opdager hjertestop i flere end 9 ud af 10 tilfælde. Et godt eksempel på, at kunstig intelligens kan gøre vores sundhedssystem bedre, billigere og smartere – og decideret redde liv.

Vores analyser viser, at Danmark - for at kunne følge med på kunstig intelligens-bølgen – vil komme til at mangle mindst 20.000 og op mod hele 80.000 medarbejdere med stærke analytiske færdigheder i 2030.

Tore Duvold, konstitueret direktør, Innovationsfonden, Jens Riis Andersen, partner, McKinsey & Co. og Stephen Alstrup, professor, Københavns Universitet

En af de helt store samfundsmæssige implikationer ved kunstig intelligens handler om, hvilke færdigheder danskerne har brug for i fremtiden. I 2030 forventes efterspørgslen efter teknologiske færdigheder at stige med mere end 50 procent sammen med øget efterspørgsel efter sociale kompetencer, mens behovet for fysiske og manuelle kompetencer drastisk vil falde.

Vores analyser viser, at Danmark - for at kunne følge med på kunstig intelligens-bølgen – vil komme til at mangle mindst 20.000 og op mod hele 80.000 medarbejdere med stærke analytiske færdigheder i 2030.

Gennem analyse af omkring to millioner LinkedIn-profiler har vi identificeret mindst 10.000 mennesker i Danmark med færdigheder specifikt inden for kunstig intelligens. Men udbuddet af talent har svært ved at holde trit med efterspørgslen.

Efterspørgslen er steget med mere end 20 procent årligt over det seneste årti, og da Danmark hverken uddanner et tilstrækkeligt antal kandidater med disse kompetencer eller omskoler folk hurtigt nok, melder danske startups og virksomheder allerede i dag om et betydeligt talentmangel. En talentmangel, der kun vil tage til de kommende år.

Danmark har nogle vigtige styrkepositioner inden for kunstig intelligens, men halter bagefter på en række afgørende områder. Vi har en af de mest digitalt avancerede offentlige sektorer og en høj kvalitet af offentlige data. Blandt europæere har danskerne det mest positive syn på kunstig intelligens, og de rangerer nummer to når det kommer til at mestre vigtige færdigheder såsom samarbejde, kreativitet, og digitale kompetencer. Derudover er Danmark førende inden for forskning i visse discipliner inden for kunstig intelligens, f.eks. algoritmik og maskinlæring inden for lyd.

Ikke desto mindre er Danmark endnu langt fra klar til at høste alle fordelene ved teknologien. I modsætning til en første- eller andenplads på mange parametre relateret til digital implementering, viser vores analyse, at Danmark blot rangerer som nummer otte i Europa på parathed for implementering af kunstig intelligens. Vi ligger bag førende lande som Storbritannien og Finland. Kun 20 procent af store danske virksomheder har inkluderet kunstig intelligens som en kernedel af deres forretningsstrategi, og de små og mellemstore virksomheder er endnu længere bagud på implementering af teknologien.

Danmark er især bagud på investeringer. Med hensyn til offentlige investeringer planlægger Sverige at investere det samme beløb hvert år, som Danmark i regeringens 2019-strategi for kunstig intelligens i alt vil investere over de næste otte år.

Tore Duvold, konstitueret direktør, Innovationsfonden, Jens Riis Andersen, partner, McKinsey & Co. og Stephen Alstrup, professor, Københavns Universitet

Men Danmark er især bagud på investeringer. Tag et land som Sverige. Med hensyn til offentlige investeringer planlægger vores nabo at investere det samme beløb hvert år, som Danmark i regeringens 2019-strategi for kunstig intelligens i alt vil investere over de næste otte år.

Kigger vi på kapitalfondsinvesteringer og venturekapital rangerer Danmark, når der justeres for landets økonomis størrelse, nummer 25 på verdensplan. Det er lavere end alle andre skandinaviske lande. Derudover har Danmark ikke en eneste by blandt de 50 førende kunstig intelligens-klynger, og København rangerer langt bag lignende byer som Stockholm, Amsterdam, og Helsinki.

Dette skyldes især, at Danmark har for få superstjerner inden for forskning i kunstig intelligens samt mangler en tilstedeværelse af nogle af de ledende teknologivirksomheder, der for alvor kan sætte skub i investeringerne.

For at Danmark kan opnå de enorme positive effekter af kunstig intelligens, er der behov for en aktiv, strategisk og uhyre ambitiøs indsats fra både privat og offentlig hold. I vores nye rapport identificerer vi seks indsatsområder, der kan hjælpe Danmark med at styrke sin position.

Der er behov for at: 1) uddanne nye talenter, tiltrække udenlandsk talent, og omskole den eksisterende arbejdsstyrke; 2) øge adgang til og øge brug af offentlige data igennem øget kompatibilitet og modernisering af dataregulering; 3) styrke Danmarks forskningsmiljø inden for kunstig intelligens, bl.a. ved at tiltrække nogle få superstjerneforskere; 4) hjælpe SMVer med implementering af kunstig intelligens, bl.a. igennem lettere adgang til talent og eksperter; 5) fremme offentlige og private investeringer i teknologien, og bygge én til to kunstig intelligens-klynger omkring de største danske byer; og 6) fordre internationalt samarbejde omkring standardisering, lovgivningsrammer, og investeringer.

En ambitiøs satsning på kunstig intelligens har ufattelige muligheder for at skabe vækst og velstand i det danske samfund. Men for at vi kan høste gevinsterne, må den private og offentlige sektor i fællesskab investere i at gøre Danmark et førende land inden for kunstig intelligens.

Af Tore Duvold, konstitueret direktør, Innovationsfonden, Jens Riis Andersen, partner, McKinsey & Co. og Stephen Alstrup, professor, Københavns Universitet og medlem af Innovationsfondens bestyrelse.

BRANCHENYT
Læs også