Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Blandede bolsjer giver afkast på både gynger og karruseller

Aktieafkastet har været formidabelt i 2019 indtil videre. Men nu nærmer vi os oktober, og hvis man skeler til historien, kunne der godt ligge en større korrektion forude

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA Pension.

Oktober nærmer sig med hastige skridt og dermed så småt afslutningen på endnu et investeringsår, der indtil videre har været fantastisk rent afkastmæssigt. Globale aktier har givet et afkast på hele 21 procent, og smilet bliver endnu bredere af, at europæiske statsobligationer samtidig har givet et afkast på lige knap 10 procent.

Det er langt mere, end man som investor kan forvente sig fra et helt normalt år på finansmarkederne. Samtidig dækker de to aktivklassers afkast over et ganske udfordrende år, hvor investorerne har skullet navigere mellem et hav af politiske risici og økonomiske nøgletal, der er skøjtet i hver sin retning.

De flotte obligationsafkast er kommet, fordi renterne er styrtdykket i løbet af året, og det gør de ikke uden grund. Lav inflation og recessionsfrygt har været drivkraften bag de store rentefald og dermed de gode obligationsafkast. Aktieafkastet peger modsat renterne på, at den globale økonomi har det fint til trods for handelskrig og vigende global vækst og samhandel. Kort sagt har signalerne fra finansmarkederne i år været forvirrende.

Forvirringen bliver ikke mindre af, at der er gode grunde til, at vi har haft modsatrettede signaler. De økonomiske nøgletal har mildest talt været som en pose godt blandet slik. På globalt plan er aktiviteten og erhvervstilliden i fremstillingssektoren underdrejet, mens servicesektoren er i god gænge. Førstnævnte er i særdeleshed ramt af handelskrigen mellem USA og Kina, mens sidstnævnte nyder godt af stærke arbejdsmarkeder, der smitter positivt af på forbrugertilliden og forbrugslysten.

Læg dertil, at så længe der ikke er recession, så er de lavere renter ganske stimulerende for aktiemarkedet, hvilket har kompenseret for en mager indtjeningsvækst i 2019.

Dette til trods er vi blevet belønnet med høje afkast. Og lige præcis den udvikling har nået et niveau, hvor flere og flere private investorer og kunder spørger mig om, hvor længe det kan fortsætte. Mange overvejer at tage gevinsterne hjem for året, for hvem kan ikke huske, hvad der skete, da vi ramte oktober sidste år.

Historisk har vi i gennemsnit 3 korrektioner på 5 procent årligt og én korrektion på 10 procent. Sidstnævnte har vi ikke oplevet i år, så historien peger altså mod, at man ikke skal blive overrasket, hvis vi de kommende tre måneder får en sådan. Skal man på det grundlag nedbringe aktieandelen i sin portefølje og placere pengene i obligationer?

Svaret afhænger i høj grad af, om man tror på, at recessionen indtræffer de næste tre måneder. Kommer recessionen, så er det forventeligt, at renterne falder yderligere, mens aktierne skal ned.

Tror man - som jeg – ikke på, at recessionen er nært forestående, så er obligationer pt. ikke et særlig attraktivt sted at lave nye investeringer. Renterne er negative og skal nok nærmere stige en spids end falde, hvis recessionen holdes fra døren. En væsentlig årsag til, at de næste 3 måneder efter min vurdering ikke bliver en gentagelse af 4. kvartal sidste år er, at alverdens centralbanker nu er på lempelseskurs. Det var de ikke sidste år. Den amerikanske centralbank forhøjede renten fire gange i 2018, og Den Europæiske Centralbank gik i gang med at reducere opkøbene af statsobligationer.

I dag har begge centralbanker for lempet pengepolitikken yderligere, og det vil holde hånden under risikofyldte aktiver et stykke tid endnu og i særdeleshed, hvis makroindikatorer som fx jobskabelsen i USA eller erhvervstilliden fortsætter i samme trummerum som hidtil i år. Af de årsager tror jeg, at vi kan se frem til gode afkastmuligheder på markederne resten af året, men investorerne skal stadig være meget vågne for at navigere i de meget blandede signaler og de risici, der bestemt også er – særligt på lidt længere sigt.

BRANCHENYT
Læs også