Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Der er mange helt normale, små danske virksomheder, som bliver ramt af skatteforhøjelsen, hvis Socialdemokratiet får held med at hæve arveafgiften til 15 procent igen.

Et af de politiske resultater på det erhvervspolitiske område, som jeg var mest glad for, i den sidste valgperiode var beslutningen om at sænke afgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 til 5 pct..

Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de forarget slår løs på ”rige godsejere”.

23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10-15 år. Det er kun godt, at en sænket arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte.

Langt størstedelen af de familieejede virksomheder i Danmark er små- og mellemstore virksomheder. Iværksættere. Servicevirksomheder. Blikkenslagere, tømrermestre, snedkere. Etc. En helt central del af dansk erhvervslivs DNA.

Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss. Bogstaveligt talt.

Derfor er det også dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at tilbagerulle den lempelse af afgiften, som vi ellers fik gennemført i sidste valgperiode. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på den korte bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at dele ud til udvalgte grupper. Men på lidt længere sigt er det skadeligt for dansk erhvervsliv at svække de mange familieejede virksomheders muligheder for succes.

Vi taler om virksomheder, som repræsenterer alt det bedste i dansk erhvervsliv. Initiativ, flid, virkelyst, engagement og dygtighed. Og det er grundlæggende ikke i samfundets interesse at indrette skattesystemet på en måde, så familieejede virksomheders muligheder for at overleve og trives og investere i fremtiden systematisk skades i forbindelse med, at én generation takker af og vil overdrage virksomheden til den næste.

Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsledere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svare til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte vanskeligere for familieejede virksomheder.

BRANCHENYT
Læs også