Debat

Socialdemokrati-classic giver erhvervslivet panderynker

Regeringens finanslov ligner en dyr omgang for dansk erhvervsliv

Mads Christian Esbensen, politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group.

Mette Frederiksen (S) leverede mandag sin første åbningstale som statsminister, og det var en tale, der tegnede et noget dystert billede af Danmark og den tillidskrise, der tilsyneladende eksisterer mellem blandt andet embedsapparatet og befolkningen.

Tirsdag fremlagde regeringen sit første finanslovsudspil, og hvis vi skal fortsætte i den samme sprogbrug, så er det nu horisonten, der ser dyster ud for erhvervslivet.

Regeringen vil primært give den offentlige velfærd et ordentligt løft. Man vil bruge omkring 5,4 mia. kroner ekstra i 2020. Der skal bl.a. ansættes 1.000 nye sygeplejersker over de næste år, og til det formål har man afsat 300 mio. kroner næste år og 600 mio. kroner i 2021.

Der afsættes også 1,2 mia. kroner årligt til politiet, som skal bruges til at uddanne 150 politibetjente samt betale forventet overarbejde blandt de nuværende politibetjente. Klimaet får også gaver, og der lægges op til 1 mia. kroner til forskning i grønne løsninger.

De store erhvervsorganisationer har hurtigt fundet huller i osten. Man bider særligt mærke i forslaget om at rulle den lempelse i arveskatten tilbage, som den tidligere regering gav til landets familieejede virksomheder. Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, peger på, at det vil gøre det langt dyrere for ejerledere at give stafetten videre til næste generation. DI er også utilfredse med, at virksomhederne har udsigt til at få færre penge refunderet for sygefravær. Her vil regeringen kradse 500 millioner kroner ind.

Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er endnu mere direkte i sin kritik: »Det bringer ikke Danmark fremad, når skatter og afgifter øges.« Tilsvarende finder direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, at regeringen nu gør det dyrere at drive virksomhed herhjemme. Det eneste lyspunkt for erhvervslivet synes at være den grønne forskningsmilliard.

Set fra erhvervslivets stol er der reelt intet at smile af. Der er ingen skatte- eller afgiftslettelser. Tværtimod. Der er grundlæggende tale om en klassisk, socialdemokratisk finanslov med den offentlige sektor i højsædet. Det eneste positive er den ekstra milliard til grøn forskning, hvilket giver udspillet et klart grønt skær. 

Man må formode, at regeringen handler det meste af med støttepartierne i rød blok. Men hvis dansk erhvervsliv skal undgå, at Enhedslisten og SF gør det til en endnu dyrere omgang, så skal man håbe på, at blå blok spiller sig selv ind på banen. Det bliver ikke nemt. Umiddelbart ligner det nemlig en finanslov, som kan stemmes igennem i rød blok uden de helt store ændringer.

Læs også
Top job