Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Gør-det-selv virker i byggemarkedet, men næppe i Struer

Det går tilsyneladende ikke bestyrelsen synderligt på, at B&O-aktien har tabt 75 procent over de seneste år. Investorene er omvendt dybt frustrede og nærmest apatiske.

I denne uge har Bang & Olufsen-ledelsen ifølge bestyrelsesformanden bedt sig fritaget for sit job. Forløberen har været et kurskollaps på 75 procent over det seneste år, tre nedjusteringer og en uinspirerende opdatering for det nye regnskabsår. B&O vil gerne selv, men spørgsmålet er, om de kan.

Bestyrelsesformand Ole Andersen og investorerne må kigge langt efter de store drømme og planer. En omsætning på 10 mia. kr. med en tilhørende driftsmargin på 10-12 procent var tidligere visionen. Efter sidste uges pauvre resultater med en omsætningstilbagegang på 30 procent og en omsætning lige akkurat over 400 mio. kroner i det seneste kvartal, kan man ikke komme til anden konklusion, end at drømme sjældent bliver til virkelighed. Desværre.

Investorerne er skuffede, sure, frustrerede og grænsende til resignerende. Et kurskollaps på 75 procent på 12 måneder er skidt. Nedjusteringerne har afstedkommet noget af den negative udvikling, men kan næppe forklare hele nedturen. Det kan to andre forhold.

For det første løber det investorerne koldt ned ad ryggen, at det angiveligt ikke gør større indtryk på bestyrelsen, at aktiekursen er faldet så meget. En bestyrelse skal ikke tænke kortsigtet, men kigge på, hvad der tjener ejerne bedst over tid. Alligevel kan man som bestyrelse ikke tillade sig at sidde et sådant kurskollaps overhørig.

Aktien er bombet tilbage til et niveau på omkring 35 kroner. Det sker på trods af, at Færch Holding har aftaget mindst fem procent. Den samlede børsværdi af B&O er på ét år skrumpet fra 5 mia. til blot 1,5 mia. Tidligere i 2018 var prissedlen på selskabet en meget kort overgang helt oppe i 8 mia. Set i det perspektiv synes en værdi på blot 1,5 mia. at være himmelråbende lidt.

Men hvis man mener det, så kræver det, at man tror, at 8 mia. var indenfor det normale. Det var det næppe. Den høje værdi var ikke baseret på den løbende og forventede indtjening, men skyldtes en kombination af fire forhold, som var i stand til at tryllebinde ledelse, bestyrelse, investorer og analytikere.

En bestyrelse skal ikke tænke kortsigtet, men kigge på, hvad der tjener ejerne bedst over tid. Alligevel kan man som bestyrelse ikke tillade sig at sidde et kurskollaps på 75 procent overhørig.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

I 2015 fik B&O et tilbud, som de ikke kunne afslå. Harman tilbød at købe divisionen ”Automotive” til en fantasipris. Derfor solgte selskabet dygtigt den aktivitet. Året efter blev der lavet en outsourcingsaftale med LG Electronics, som sikrede adgang til at købe komponenter til en fornuftig pris og betød, at B&O teknologisk kunne holde trit med udviklingen.

De to fremragende geværgreb lagde en solid finansiel bund under selskabet. Da omsætningen var på vej op, og ambitionen om 10 procent årlig vækst over en årrække nu virkede realistisk, blev der i 2018 lanceret et aktietilbagekøbsprogram. Det var af nærmest astronomisk størrelse. Det var planen, at B&O skulle erhverve egne aktier for 485 mio. kr., hvilket svarede til næsten to års forventede nettoresultater. Effekten udeblev ikke. Aktien var på himmelflugt og markedsværdien kom en meget kort overgang tæt på 8 mia.

Det tal er det høje yderpunkt. Investorerne håber, at 35 er det andet. Den kursmæssige sandhed ligger nok midt imellem. Måske er kurs 35 under den rigtige værdi, men det ændrer ikke ved, at den gamle kurs 185 var et øjebliksbillede skabt af en række dygtige og heldige beslutninger.

Nu kæmper B&O videre. Målsætningen er at forblive selvstændig. Det er ikke den første gang selskabet er udfordret, og det bliver en svær kamp. Hvis værdierne skal maksimeres, bør bestyrelse nok skrue ned for selvstændighedskommunikationen og samtidig op for de eksterne frierier. Gør-det-selv virker måske i byggemarkederne, men ikke nødvendigvis for Bang & Olufsen.

BRANCHENYT
Læs også