Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Afskaf aktiesparekontoen!

Det er alt for indviklet at købe aktier og obligationer i frie midler. Gør det i stedet lige så enkelt som pensionsmidlerne.

Det vil måske undre, at jeg foreslår dette. Vil jeg da ikke gerne fremme aktiekulturen og lysten til at købe aktier?

Selvfølgelig vil jeg det, men jeg vil også gerne undgå et skattesystem så kompliceret, at ingen kan finde rundt i det. Og sådan er det ved at blive med beskatningen af afkastet på aktier og obligationer i "frie midler".

Enhver, som har forsøgt at læse vores skattelovgivning, ved, at den er umulig at finde rundt i for lægfolk. Paragraffer kan være flere sider lange, og tit har man indskudt ekstraparagraffer, så nummereringen fra paragraf 6 til paragraf 7 kan gå via paragrafferne 6 A, 6 B, 6 C og så videre. Det skyldes ikke ond vilje, men god vilje: Hver gang politikerne støder på et problem, de gerne vil løse, så skriver de et par nye paragraffer.

Et eksempel er reaktionen på de mange års kritik af, at Danmark mangler en aktionærkultur. Den debat fik sidste år politikerne til at give os aktiesparekontoen. "Det skal være nemt og attraktivt for danskerne at investere i aktier," skrev den daværende regering.

Skattesatsen er 17 pct., urealiserede gevinster beskattes, og der er loft over det årlige indskud på 50.000 kroner. Loftet skulle egentlig have været firedoblet fra næste år, men det er den nye S-regering imod, mens De Radikale er for, så det kommer man til at snakke om under finanslovsforhandlingerne.

Og her er det, jeg synes, man i stedet skulle rydde op.

For pensionsopsparing er ikke så indviklet. Man kan købe aktier og obligationer – eventuelt pakket ind i fonde - og afkastet beskattes 15,3 procent. Det er da til at forstå!

Med frie midler bliver det anderledes kompliceret. Ud over de 17 procent på aktiesparekontoen kan man komme ud for at skulle betale 25, 27, 33, 38 og 42 procent. Det afhænger af beløbets størrelse, og af, hvad man ved siden af har af renteudgifter. Og husk, at noget er realisationsbeskattet, mens andet er lagerbeskattet.

Det forvirrer mange af mine kunder i Miranova, og det forvirrer såmænd også Skat, for jeg ser masser af fejl i mine kunders årsopgørelser.

Mit forslag er derfor: Gør det lige så enkelt at købe aktier og obligationer for frie midler som for pensionsmidler. Det betyder, at der kun skal være én sats. Og den skal gælde alt: Aktieindkomst og kapitalindkomst bør simpelt hen slås sammen.

Som rådgiver er jeg egentlig glad for, at man har gjort det så indviklet, for det gør det svært for folk at klare sig uden rådgivning. Men som borger er jeg træt af det. Vil man gøre noget godt for aktiekulturen, så gør man det nemt at investere i aktier, og det kræver nemme skatteregler, ikke nye særregler.

BRANCHENYT
Læs også