Debat

Med teknologien følger et ansvar

Derfor er det nødvendigt at diskutere, hvordan vi tager ansvaret for den digitale udvikling. Hvis disruption var overskriften for 2010’erne, bør digital ansvarlighed være 2020’ernes. Og Danmark kan gå forrest.

Danmarks regering har flere gange vist, at man vil have digital ansvarlighed på dagsordenen – både i samfundet og erhvervslivet. Det er på alle måder prisværdigt. For selvom den digitale transformation rummer enorme potentialer, så rummer den også risici.

Hver dag, hver time, hvert sekund bliver data i enorme mængder indhentet online. Ved udgangen af dette årti vil der være 25 gange flere digitale data, end da det startede. Med data følger viden. Om sammenhænge, adfærdsmønstre, præferencer og meget andet. Den viden gør det muligt at gøre ting smartere og bedre til gavn for flere, fx i vores velfærdssamfund. Men den systematiske indsamling af data kan også føre til overvågning og manipulation. Det skal vi for alt i verden undgå.

Både private og offentlige virksomheder digitaliserer i stor stil og opsamler massive mængder af data. Derfor har vi et særligt ansvar i tech-branchen. For når vores teknologi er med til at ændre verden, så har vi også et ansvar for, at udviklingen sker på etisk forsvarlig vis. Det kan vi gøre ved at sikre transparens i vores forretningsmodeller. Og ved at starte dialogen om regulering af teknologien, så risici ikke trumfer mulighederne.

De afgørende ledestjerner for den digitale udvikling bør være, at den kommer flest mulige til gavn – og at anvendelsen af data sker på gennemsigtig og forsvarlig vis.

Skal vi lykkes med det, kræver det nye samarbejder mellem det offentlige og det private. Der er brug for regulering for at sikre, at data samles og stilles til rådighed i anonymiseret form. Opgaven handler om at beskytte den enkeltes privatliv, samtidig med at forskere, virksomheder og iværksættere kan udnytte potentialet i data.

Finland er et godt eksempel. I år gennemførte den finske regering en ny lov om sekundær brug af sundheds- og socialdata. Loven sikrer borgernes anonymitet samtidig med, at den gør det muligt at bruge finske registerdata til medicinsk forskning og innovation. Og netop innovation er centralt. For digital ansvarlighed handler også om at udvikle nye, digitale løsninger.

Her er der en ledig styrkeposition til dem, som formår at udvikle løsninger, som anvender data på ansvarlig vis. Den position ligger rigtig godt til danske virksomheder og iværksættere. Kobler vi vores værdier med ny teknologi, kan Danmark være med til at sætte retning, når det handler om digital ansvarlighed.

Der er brug for det.

Læs også