Debat

Manglende hænder i Skat koster milliarder

Borgeres og virksomheders gæld til det offentlige er eksploderet de sidste år. Gældsstyrelsen nye inddrivelsessystem er forsinket, så der er kun en ting at gøre: Ansæt flere medarbejdere.

Gælden til det offentlige er de sidste år kun gået én vej: op. Man behøver ikke lede længe efter de primære årsager. Skattevæsenet har været igennem den ene nedskæring efter den anden på medarbejdersiden. Og det famøse inddrivelsessystem EFI, som aldrig kom til at fungere, kuldsejlede og måtte endeligt opgives i 2015.

For en måneds tid siden kom det i en beretning fra Statsrevisorerne frem, at det nye inddrivelsessystem med det mundrette navn PSRM – surprise – bliver forsinket. Statsrevisorerne skønner, at systemet først vil være helt på plads i slutningen af 2020 eller endnu senere.

Alt imens vi venter på, det sker, stiger gælden. Alene i 2018 steg skatterestancerne med knap 7 mia. kroner. Dermed røg den samlede gæld til kommuner, DR mv. op på 117 mia. kroner inkl. renter ved udgangen af 2018. Og det bliver kun værre. Skatteministeriet har siden oplyst, at gælden på bare det første halvår af 2019 er steget med yderligere 6 mia. kroner. Så i slutningen af juni beløb den sig til hele 123 mia. kroner.

Når borgere og virksomheder ikke betaler deres skat og moms, er der færre penge til den fælles kasse og dermed færre penge til velfærd eller skattelettelser. Det er politikerne selvfølgelig opmærksomme på. Med finansloven for 2020 lægges der op til at bruge mere end 400 mio. til at færdiggøre inddrivelsessystemet.

Men ét er at få systemet færdigt. Noget andet er at få det til at fungere. Hvad hjælper det at få teknologien på plads, hvis ikke de fordringshavere, som Gældsstyrelsen skal inddrive gælden for, bliver tilsluttet? Og der er en hel del – ca. 800 forskellige offentlige instanser, herunder kommunerne, Udbetaling Danmark, DR, politiet og mange flere. Hvordan står det til med den proces? Jo, status er såmænd, at mindre end 80 af dem tilsluttet sig p.t.

Et andet problem er alle de gamle bunker med millioner af gældsposter. Det kniber med at komme til bunds i dem, for sagerne skal først retskravsvurderes, inden de kan inddrives lovligt. Og sådan som det ser ud nu, vil det tage mere end to år, før der er ryddet op i gælden, så pengene kan kræves ind.  

Så hvad nu? Den simple løsning her og nu er at ansætte flere medarbejdere, der kan tilslutte fordringshavere og vurdere sagerne. For ca. 100 mio. kr. kan man ansætte 200 nye medarbejdere til inddrivelse. De penge skal ses i relation til de 6 mia. kr., som gælden er steget med i årets første 6 måneder. Hvis skattevæsenet var en virksomhed, ville man sige, at det ville vær en god business case at bruge lidt flere penge på at få gældsinddrivelsen tilbage på skinner.

Læs også