Debat

Potent dansk blockchain-miljø lider af iltmangel

Danmark risikerer at forspilde en oplagt mulighed for at blive en førende blockchainnation.

Danske virksomheder er fremme i skoene i forhold til at bruge blockchainteknologi.

Det afslører en ny rapport, som er udarbejdet af European Blockchain Center på IT-Universitetet og finansieret af Industriens Fond. Rapporten kortlægger dansk erhvervslivs brug af og interesse for blockchain og viser, at 15 procent af de store virksomheder og 12 procent af de mellemstore bruger blockchainbaserede løsninger. Det er et overraskende stort antal set i lyset af, at blockchainkonceptet først blev offentliggjort for 11 år siden. Derudover forventer 34 procent af de mere end 1.000 adspurgte virksomheder at implementere blockchainløsninger i fremtiden.

Blockchain er en såkaldt Distributed Ledger Technology (DLT). Det kan lidt forenklet defineres som en decentral og netværksbaseret database, hvor alle datatransaktioner er transparente, dvs. synlige, og sporbare for netværkets aktører. Hidtil er blockchaininnovationen primært blevet drevet af Finanssektoren og offentlige skattemyndigheder, som har kunne se et potentiale i at kunne spore alle valutatransaktioner i et transparent system, hvor det er svært at skjule noget.

I disse år investeres der dog i teknologien på tværs af landegrænser, brancher og offentlige og private sektorer. Det kan fx være et bryggeri, som vil garantere deres kunder, at en øl er økologisk ved at spore alle øllets ingredienser. Mærsk og amerikanske IBM har offentliggjort et samarbejde om en blockchainplatform, som skal kunne dele al information, når en container flyttes fra A til B. Grundstenen til blockchainrevolutionen bliver altså lagt, mens disse linjer bliver skrevet. Hvis man skal være blandt de toneangivende, skal man stå tidligt op.

Rapporten tegner samlet set et billede af et teknologisk kompetent og fremadsynet erhvervsliv, som er kommet tidligt ud af starthullerne. Når man dertil lægger, at den danske infrastruktur er en af verdens mest digitaliserede, skulle man tro, at Danmark er godt i gang med at blive en førende blockchainnation. Men virkeligheden er desværre lunefuld.

Mange blockchainvirksomheder har svært ved at se en fremtid i Danmark.

Roman Beck og Jari Kickbusch er hhv. professor og forskningskommunikatør på it-universitetet.

Uklar lovgivning på dette specifikke felt plager omkring halvdelen af virksomhederne. Samtidig svarer omkring 4 ud af 10, at forholdene for innovative virksomheder i Danmark gør det svært at udrulle blockchainløsninger. Virksomheder bliver afvist som bankkunder, når de siger ”kryptovaluta”, og andre kan ikke få svar på, om de skal betale skat i Danmark og hvor meget. Mange føler sig afvist på forhånd, når de søger midler hos fonde eller investorer, og bliver generelt efterladt med et indtryk af at være uvelkomne.

Mange blockchainvirksomheder har svært ved at se en fremtid i Danmark. Internationalt er kampen om at blive blockchain valley for længst fløjtet i gang, og hvor antallet af barrierer i Danmark synes uendeligt, byder andre lande blockchainvirksomheder velkommen med kindkys. Man har f.eks. i Schweiz etableret Swiss Blockchain Federation, som skal sikre, at blockchainvirksomheder ikke løber panden mod en bureaukratisk mur, når de skal etablere sig. Det har medført, at Schweiz er i dag er et de steder, hvor innovative blockchainhjerner samles, bl.a. i organisationen Crypto Valley.

Med de danske virksomheders ekspertise har vi også mulighed for at skabe en valley. Vi har gode kort på hånden, men de skal spilles forstandigt. Og det skal helst ske nu.

Læs også