Debat

Glemmer vi den teknologiske innovation som drivkraft i klimakampen?

Teknologien spiller en afgørende rolle, hvis vi skal indfri de høje klimaambitioner. Forhåbentlig bliver klimaloven startskuddet til tættere parløb – mellem klima og teknologi og mellem det offentlige og det private erhvervsliv.

Et meget bredt flertal i Folketinget har indgået en historisk ambitiøs klimalov herhjemme. Det var næsten en perfekt optakt til COP25 klimatopmødet i Madrid, der finder sted i denne uge, og det kommende topmøde i Davos i januar, hvor topledere fra hele verden mødes under overskriften ”Sustainability”.

Viljen til at sætte klima på dagsordenen er opløftende og helt nødvendig, men det er også i nogen grad den nemme del af opgaven. For sagen er, at vi i øjeblikket ikke har de nødvendige værktøjer til at indfri ambitionerne. Klimaminister Dan Jørgensen har allerede åbent meldt ud, at de sidste 10 procent af målet om 70 procents reduktion er de vanskeligste. For slet ikke at tale om de resterende 30 procent frem mod 2050.

Derfor bør klimaloven blive afsættet for et politisk fokus på, hvordan vi udnytter det kæmpemæssige potentiale, som intelligent teknologi rummer. Du tænker måske, at teknologi er svaret på alting - en black box som kan det hele. Men der er noget om det, og eksemplerne er talrige.

Når politikere og erhvervsledere samles i Davos for at debattere bæredygtighed, håber jeg, at teknologi får en mere fremtrædende rolle.

Data og kunstig intelligens er nøglen til løsninger, som er indenfor rækkevidde. Som f.eks. vores partnerskab med Danfoss om at sikre energioptimering af deres industrielle køleløsninger. Ved at indbygge sensorer i køleløsninger til detailhandlen kan vi opsamle og analysere data i realtid og dermed reducere CO2-udledningen med 30 pct.

Der er også et kæmpe potentiale i at optimere vores IT-drift. Analyser fra USA viser, at en virksomhed kan reducere op imod 90 pct. af sin CO2-udledning ved at flytte fra gamle datacentre til skyen og storskala-datacentre. Det forudsætter naturligvis datacentre, som drives på vedvarende energi. Det gør Microsoft blandt andet i Sverige, hvor vi bygger et datacenter, som drives 100 pct. af vindenergi.

Det kan altså lade sig gøre, og det viser, at teknologisk innovation er løsningen, når det bliver svært. F.eks. når vi ser på fremtidens brændstoffer, effektiv produktion og distribution af grøn energi og meget mere. Men det kræver på den ene side investeringer og risikovillighed, og på den anden side, at det offentlige og det private samarbejder. Det er sådan, vi løser klimaudfordringens helt store dilemma – at løsningerne ikke bare skal være bæredygtige, men også kommercielt konkurrencedygtige. Kun sådan kan vi sikre en grøn omstilling, der er langtidsholdbar og rækker ud over Danmarks grænser.

Når politikere og erhvervsledere samles i Davos for at debattere bæredygtighed, håber jeg, at teknologi får en mere fremtrædende rolle. For politikerne handler det om et øget kendskab til de teknologiske muligheder – og at skabe rammerne for erhvervslivets investeringer i den grønne omstilling. Med klimaloven er vi godt begyndt – men der er ikke tid til at hvile på laurbærrene

BRANCHENYT
Læs også