10 vigtige ting, vi har lært om dansk erhvervsliv i år
Vi lukker bøgerne for erhvervslivets år med en frisk status for bl.a. ledelse, indflydelse, moral, diversitet og fremtidsudsigter.
Så blev det næsten jul igen – og en god lejlighed til at reflektere over det, vi lærte om vores erhvervsliv i 2019 med en holdbarhedsdato langt ind i et nyt årti. Her er min top 10 på den front:
1. Erhvervslivet taber indflydelse.
Folketingsvalget bekræftede mistanken om, at erhvervslivet er politisk skakmat. Ingen lyttede til virksomhedernes spage ønsker i valgkampen, og konklusionen var entydig: Erhvervslivet mangler en dagsorden med folkelig appel. Nu forsøger Dansk Industri sig så med en grøn profil. Vi ved dog stadig ikke, om den også gælder, når organisationens medlemmer skal betale regningen. For det kommer de til, når den nye regerings røde klimafaner smælder.
2. Dansk ledelse er i defensiven.
Nu var vi lige så stolte over den empatisk overlegne danske ledelsesstil. Og så viser det sig, at de største danske virksomheder slet ikke vil have den. I hvert fald er 40 pct. af topposterne i C25-sværvægtsklassen nu besat af udlændinge, der først spørger til resultater, siden til velbefindende. En begmand til de uddannelsesinstitutioner, der skulle skabe en ny generation af topledere med dansk pas.
3. Finansernes tabte generation
I samme boldgade viste Finanstilsynet sig i året, der gik, stærkt afvisende over for, at også topchefer under 50 år kan være erfarne nok til at lede vore banker. Konsekvensen kan blive en tabt generation af danske ledertalenter, mens både Danske Bank, Sydbank og Jyske Bank forventes at skulle generationsskifte i toppen inden for få år.
4. Kvindekvoterne kommer – nok.
Nej, det går heller og stadig ikke fremad med kønsdiversiteten på ledelsesgangene. Kvinder er stadig i 2020 i pinlig grad en mangelvare i dansk erhvervslivs bestyrelser, så selv garvede bestyrelsesformænd som Lars Rasmussen og Thomas Thune sidst på året over for Finans erkendte, at kvoter nok bliver nødvendige for at få skred i sagerne.
Larsens lære: Gør det simpelt, gør det modigt og gør det autentisk – fordi det virker.
5. Intet mønsterbrud i bankerne.
Netop som finanssektorens moral skulle vandskures efter et par anstrengte årtier på den front, kom det frem, at flere banker har snydt investeringskunderne ved at sælge produkter, som kunden kun kunne tabe på. Danske Bank er politianmeldt i sagen, der bare skal blive den sidste skamplet på en samspilsramt sektor.
6. Comeback på Esplanaden?
A.P. Møller – Mærsk havde næsten vænnet sig til rollen som investorernes prügelknabe, men i sidste halvdel af 2019 vendte skuden med fine regnskabstal og en aktiekurs, der for første gang i to år rundede 10.000. Samtidig måtte topchef Søren Skou dog på én gang sige farvel til både sin næstkommanderende, Søren Toft, og CFO Carolina Dybeck Happe. Skous løsning ligner en intern rokering, der skal sikre kontinuitet og troen på ubrudt fremgang i 2020.
7. Larsens arv til os alle.
Flagene gik på halv, da hele Danmarks købmand, Lars Larsen, gik bort i august. Hans lære til danske iværksættere vil imidlertid stå længe endnu – vi kan jo formulere den sådan: Gør det simpelt, gør det modigt, og gør det autentisk – fordi det virker.
8. Novo og POTUS kolliderer
Præsident Donald Trump gik i 2019 i clinch med medicinalindustrien, herunder Novo Nordisk, med trusler om indgreb imod industriens avancer i landet, der har verdens højeste medicinpriser. Ikke mindst ikke-amerikanske insulinleverandører som Novo Nordisk kan forvente mere bøvl fra den front, uanset hvem der vinder præsidentvalget til november.
Ideerne og ildsjælene lever i dén grad derude.
9. Erhvervslivets fonde vågner.
Fondseje er en unik kvalitet bag store dele af dansk erhvervsliv, og efter nogle søvnige år vågnede fondene op til dåd i 2019. På Fondenes Dag såede de kimen til at overhale kapitalfonde og institutionelle investorer udi aktivt og samfundsansvarligt ejerskab. Moderne tænkning er mulig, også i organisationer med lettere støvet image.
10. Visionerne lever.
Sidst på året viser en temperaturmåling, at visionerne har det godt ude i erhvervslivet. Af artikelserien ”10 ideer, der kan ændre Danmark” på Finans lærte bl.a. undertegnede, at vi herhjemme har unikke, internationale kompetencer indenfor fremtidens teknologi – kvantecomputeren – og at ideerne og ildsjælene i dén grad lever derude.
Glædelig jul til alle, der læste med i det forgangne år. I 2020 gør vi det hele en gang til.