Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tænk alternativt når du investerer i ejendom

Stigende onlinehandel og befolkningstilvækst kan give nye investeringsmuligheder.

Søren Risager Rasmussen, direktør i Skagen Fondene

Investering i mursten er langt mere end luksusejendomme i Dubai, kontorhoteller i Hamborg og lejeboliger i Ørestad.

En diversificeret portefølje bør indeholde ejendomme, men selv internt i denne aktivklasse er der faktisk god mulighed for at sprede risikoen yderligere ved at investere i forskellige typer af børsnoterede ejendomsselskaber over hele verden.

Når man skal finde de alternative bud på fornuftige ejendomsinvesteringer, er det værd at kigge på globale megatrends. Også på dem, der måske ikke umiddelbart har noget med ejendom at gøre.

På det globale ejendomsmarked kigger vores egne porteføljemanagere i Skagen Fondenes ejendomsfond "Skagen m2" af samme grund blandt andet på investering i e-commerce.

Vi er alle sammen klar over, at mere og mere handel rykker online og lægger alverdens shopping-gader øde. Det har potentielt grelle konsekvenser for ejendomsselskaberne bag bygningerne i de danske gågader, men måske der så gemmer sig en gylden investeringsmulighed et andet sted?

Det kan nemlig godt være, at transaktionen er rykket online med butiksdød og tomme lokaler til følge, men selve varerne findes jo stadig i den fysiske verden, og e-handel kræver faktisk tre gange større lagerkapacitet end klassisk retail (kilde: Nareit).

Derfor er webhandelsspecifikke lagerfaciliteter og logistikcentre spændende investeringsmuligheder.

Det er ikke kun vores indkøb, der er rykket online. Det samme er en række andre services, vi bruger hver eneste dag. Og den udvikling fortsætter. Her er en anden megatrend, som vores porteføljeforvaltere har fokus på.

Cisco estimerer, at internettrafikken vil vokse gennemsnitligt 25 pct. om året frem mod 2025. Øget trafik kræver øget kapacitet, og øget kapacitet kræver mere plads. Derfor kan investering i datacentre snildt vise sig at være en gylden mulighed.

Hvis vi bevæger os helt væk fra den digitale verden, er en anden tendens, vi ikke kommer udenom, at verdens befolkning bliver ældre. Hvor det for 10 år siden kun var i ganske få europæiske lande, at mere end 20 pct. af indbyggerne var over 65 år, vil det i 2050 være tilfældet i størstedelen af den industrialiserede verden.

Men hvordan kapitaliserer man på den trend? I USA er udgifterne til sundhedsvæsenet steget med over 5 pct. de seneste 20 år. Den udvikling vil stensikkert fortsætte, efterhånden som befolkningen bliver ældre. Det betyder, at der er gode ejendomsinvesteringsmuligheder inden for såvel specialiseret erhvervsbyggeri til læger og sundhedspersoner som inden for hospitaler og pharma, men også inden for seniorboliger.

Vores egne ejendomsinvesteringseksperter har i den forbindelse kig på Healthcare Trust of America. HTA ejer og driver mere end 430 lægehuse fordelt på 32 amerikanske stater og har et ikke ubetydeligt vækstpotentiale med tanke på, at flere amerikanere bliver ældre.

Der findes selvfølgelig ingen risikofri investeringer, derfor er det desto vigtigere at diversificere sin portefølje. Men med ovenstående række af næsten ufravigelige megatrends i baghovedet er der gode muligheder for at få en mere diversificeret portefølje og et stærkere langsigtet afkast ved at kombinere sine aktier og obligationer med børsnoterede ejendomsselskaber.

Søren Risager Rasmussen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.