Debat

Mærsk-bossens svære balancegang

Søren Skou er ude i et kontroversielt ærinde, når kun udvalgte industrier skal have særstilling i EU for at kunne konkurrere effektivt mod de fremstormende kinesere.

A.P. Møller-Mærsks topchef siden 2016, Søren Skou bevæger sig længere og længere ud på den politiske is. Nu er det EU's industri- og konkurrencepolitik, der står for skud.  
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det er noget af en politisk bandbule, som A.P. Møller-Mærsks topchef Søren Skou får sendt i hovedet på EU-Kommissionens konkurrence- og industripolitik. Men der er ingen tvivl om, at truslen fra den kinesiske statskapitalisme ikke kun tynger Danmarks største virksomhed, men også de vigtigste europæiske industrivirksomheder. Problemet er ikke kun, at statsstøtte er med til at forvride konkurrencen og gøre det sværere at konkurrere på den europæiske hjemmebane. Det handler i lige så høj grad om, at adgangen til det store kinesiske marked ofte er yderst begrænset for udenlandske virksomheder.

Han har tidligere harceleret kraftigt mod statsstøtte til de store kinesiske containerrederier, der konkurrerer hårdt mod A.P. Møller-Mærsk på de syv verdenshave og tilmed har stigende interesser i havnene, herunder også i Europa. Det har i årevis gjort det besværligt at tjene fornuftige penge, når kapitaldisciplinen hos nogle af de mest markante spillere er sat ud af kraft. Men nu er han også efter den europæiske industripolitik, der ikke kun handler om at investere mere i forskning og innovation, men også om at sikre sig mere rummelige konkurrencevilkår, så Europa kan skabe nogle globale champions, der kan tage kampen op med de tilsvarende kinesiske og amerikanske mastodonter. ..

BRANCHENYT
Læs også