Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Roligt økonomisk år i sigte trods politisk uro

Den nye chef for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, har en mere politisk profil end hidtil set. Hvad det vil betyde for ECB's karakter, vil tiden vise.

Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension

Med indgangen til januar har vi taget hul på et nyt årti. Og lagt et år bag os, som økonomisk set på mange måder var usædvanligt. 2019 sluttede af med en imponerende stigning på 30,7 pct. for de amerikanske aktier i forhold til året før, tæt fulgt af de danske aktier på 28,8 pct. og de europæiske aktier på 26,1 pct., mens emerging markets med sine 17,3 pct. haltede en anelse efter.

Resultaterne havde dog afsæt i en makroøkonomisk situation, som var udfordret af tilbagegang i væksten af international fremstilling og handel og af politisk usikkerhed globalt set. Samtidig er mange vækstaktier, som eksempelvis FANG-aktierne, Facebook, Amazon, Netflix og Google, prissat ekstremt højt, og jeg tvivler på, at de i de kommende år kan levere en indtjeningsvækst, der retfærdiggør prisen.

Ingen recession endnu

På trods af tilbagegang i fremstilling blev det ikke i 2019, vi kom til at opleve en recession, og det bliver næppe heller i år. Erhvervsinvesteringerne er lave, men falder ikke længere. Foreløbig er virksomhedernes profitrater forholdsvis høje. Der, hvor arbejdsløsheden er lavest, vil der i 2020 formodentlig opleves et pres fra lømodtagersiden, men det vil ikke være i en grad, som for alvor får virksomhederne til at bremse op. Tværtimod kan det være en anledning til investeringer med henblik på at øge produktiviteten.

Lønmodtagernes andel af den totale værditilvækst er steget en smule, men er stadig milevidt fra niveauet i 1960’erne og 1970’erne. Den globale konkurrences pres nedad på varepriser og lønninger er bremset lidt op, men vi er ikke helt færdige med de deflationære tendenser, selvom arbejdsløsheden er lav, fordi digitalisering og ny teknologi øger konkurrencen på mange måder. Og det er ikke kun priser på varer, men også på tjenesteydelser, der bliver påvirket.

Uændret global vækst

Set med de positive briller tegner 2020 til økonomisk at blive et roligt år. Vækstnedgangen i de udviklede landes fremstillingssektorer ramte formodentlig bunden i 2019, og der er grund til at vente en svag fremgang i løbet af året, når produktionsvæksten skal op til væksten i forbruget, og der igen skal bygges lagre op.

Mønsteret hos de amerikanske og europæiske forbrugere ser fortsat stabilt ud, bl.a. fordi ejendomsmarkedet i både USA og Europa ikke er steget så kraftigt i forhold til niveauerne før finanskrisen. Privatforbruget vil stige pænt i løbet af 2020, hvor vi vil opleve en yderligere reallønsfremgang, der bl.a. skyldes den lave inflation.

Når det handler om den samlede globale vækst, tror jeg til gengæld ikke, at der vil være nogen fremgang at spore. Bl.a. er væksten på emerging markets, herunder Kina, bremset op, og derfor bliver den globale vækst hen over året ikke imponerende, formentlig lander den omkring 3 pct., hvilket er uændret i forhold til 2019. Af samme årsag kommer vi ikke til at se et yderligere fald i ledigheden og derved heller ikke noget stærkt lønpres i 2020.

Bekymrende tendenser

Når det er sagt, er der samtidig mange underliggende tendenser, man kan bekymre sig om. De finansielle markeder reagerer ikke kun på den økonomiske udvikling i 2020. De vil også reagere på global, politisk uro, men formodentlig vil der kun være tale om kortvarig støj. Måske vil renterne stige en anelse, men så længe den globale pengepolitik ser ud, som det er tilfældet, står vi næppe overfor en vending.

Det, som for alvor kan ryste de finansielle markeder, kan være en større rentestigning eller forventninger herom, men billedet er, at de helt korte renter er låst fast af pengepolitik, mens de lange renter også bliver holdt tilbage, både af forventningen om fortsat lave korte renter og af centralbankernes, bl.a. ECB, fortsatte køb af obligationer.

Det kommende amerikanske valg vil formodentlig stimulere den amerikanske økonomi - man strammer næppe op inden et præsidentvalg. Så mens vi venter på det, og på næste kapitel i brexit-fortællingen, lyder konklusionen, at billedet for 2020 overordnet set ser jævnt kedeligt ud – men på en vel ganske god måde.

Henrik Olejasz Larsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.