Debat

Skilsmisse er eneste udvej på mislykket dansk-svensk post-bryllup

Fusionen mellem det danske og svenske postvæsen er et klokkeklart eksempel på et dårligt orkestreret ægteskab

Transportminister Benny Engelbrecht (S) kan med fordel se på den dansk-svenske postfusion i PostNord med friske øjne. Konstruktionen er uholdbar og skal derfor brydes op. Der er ingen anden vej end at få skilt de to landes befordringspligt ad - også fra den kommercielle logistikforretning. 
Foto: Trafikministeriet

Det er som bekendt altid let at være bagklog. Men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at giftemagerne bag den dansk-svenske post-fusion til PostNord ikke lagde en plan for håndteringen af befordringspligten, når især brevmængderne i takt med digitaliseringen forventeligt ville falde. Det er velkendt, at den danske del af PostNord i årevis har blødt på bundlinjen, men nu viser en hemmelig rapport fra konsulenthuset McKinsey, at også den svenske del af PostNord hurtigt risikerer at gå samme vej.

Det er især befordringspligten til at levere breve og pakker ud til alle husstande i Danmark, der volder problemer. Selv om serviceforpligtelser er lempet gevaldigt over årene, portoen er sat op, og der er fyret medarbejdere i hobetal, er der stadig ikke lys for enden af tunnelen. En milliardstor kapitalindsprøjtning, der skulle gøre det muligt at skille sig af med de dyre tjenestemandsansatte blev tørret af på den danske stat, selv om det reelt var et ansvar for den samlede PostNord koncern, som den kun ejer 40 pct. af. Men selv om den svenske stat sidder på 60 pct. af aktierne, har de indvilliget i at deles ligeligt om magten...

Læs også
Top job