Serier

Der er ingen optimal bonuspakke – men her er et bud

Det er igen tid til at nytænke udformningen af de økonomiske gulerødder til erhvervseliten. Ellers er et politisk indgreb uundgåeligt.

Ansvarets Pris
Carlsbergs hollandske topchef Cees 't Hart er den foreløbige topscorer, når det gælder afstanden mellem aflønning i den absolutte top og den menige medarbejder. Det vil næppe ændre sig i den kommende regnskabssæson. 
Foto: Mads Nissen

Der skal mindre og mindre til for at få forargelsens bål til at blusse op i rekordhøjder. Finansjonglørerne i kapitalfondsverdenen er uden tvivl de sværeste at tæmme. Men når topchefen for Carlsberg i næste uge offentliggør sin løn, vil den udgøre mere end 200 gange den almindelige arbejders. Kløften mellem top og bund i de største og mest toneangivende børsnoterede selskaber i Danmark er ifølge en analyse fra investeringsbanken Carnegie næsten blevet dobbelt så dyb over de seneste fem år.

Der er som sædvanlig forklaringer på alting. Det går generelt godt, og der bliver skabt store værdier i især de globale danske virksomheder. Det giver bonus på direktionsgangen. De gode økonomiske resultater skyldes ikke kun evnen til at vokse, men i mindst lige så høj grad ekspertise i at skære i omkostningerne. Arbejdet med at effektivisere fortsætter ufortrødent, og det kan diverse fyringsrunder i starten af det nye år bevidne. Mens bonusfesten raser, er der paradoksalt intet større lønpres fra gulvet...

BRANCHENYT
Læs også