Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vismands medicin vil få en kæmpe social slagside

Vi kommer længere med uddannelse end ved at tvinge nedslidte til at blive længere på arbejdsmarkedet, mener forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Den nyligt tiltrådte økonomiske vismand Nabanita Datta Gupta udtalte forleden til Finans, at danskerne har arbejdskapacitet til fem år mere på arbejdsmarkedet. Hun argumenterer for, at beskæftigelsen vil falde markant, hvis der indføres ret til tidlig tilbagetrækning for en fast defineret gruppe uden visitation.

Mens jeg deler vismandens diagnose af, at det er vigtigt at sikre en stabil beskæftigelse i fremtiden, er jeg ikke enig i kuren, som der foreslås. Guptas forslag vil nemlig i realiteten tvinge en masse nedslidte mennesker til at blive endnu længere på arbejdsmarkedet.

Danmark har allerede i dag den højeste pensionsalder i EU, og vi ser mange, der må gå direkte fra arbejdspladsen til sygesengen. Det kan ikke være rigtigt, i et rigt velfærdssamfund som det danske, at en lønmodtager, som har arbejdet hårdt, siden han eller hun var 16-18 år, ikke kan få lov til at træde tilbage fra arbejdsmarkedet, før kroppen siger fra. Det er ikke en værdig alderdom.

Med den teknologiske udvikling, forbedringer i infrastrukturen og forskning i nye, innovative løsninger kan lønmodtagere i dag løse opgaver bedre, lettere og hurtigere end for 50 år siden. Og de økonomiske vismænd har tidligere konkluderet, at netop vores produktivitet – dvs. hvor meget værdi hver beskæftiget skaber (pr. time) – er en vigtig kilde til øget velstand i Danmark.

Lad os derfor fokusere på innovation og kvalitet frem for kvantitet, og lad os investere i at uddanne og opkvalificere dem, der skal bære fremtidens arbejdsmarked, i stedet for at tvinge de mest udsatte mennesker til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Der er i dag 600.000 personer mellem 25 og 65 år, som ikke har nogen uddannelse udover grundskolen. Af dem er under halvdelen i ordinær beskæftigelse. Tal viser, at beskæftigelsen kan øges med 32 procentpoint, hver gang en ufaglært på 30 år bliver faglært. Det betyder ifølge en beregning, FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) har fået lavet, at beskæftigelsen vil stige med 8.500 fuldtidspersoner, hvis vi lykkes med at opkvalificere 3.000 flere ufaglærte om året.

Det er rigtigt, at vi skal sikre en stabil beskæftigelse, så vi kan bemande og finansiere fremtidens velfærdssamfund. Men det er forkert, at den eneste vej til velstand og stabilitet i fremtiden er, at alle bliver længere på arbejdsmarkedet, med svækket helbred og tab af værdighed til følge. Vi kan godt både give en værdig alderdom til de ekstra nedslidte, samtidig med vi sikrer, at der er hænder nok i fremtiden.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også