Debat

Grøn revolution løber fra danske fødevaregiganter

Plantebaserede fødevarer er på vej til at blive mainstream. Toget til fremtidens madmarked kører fra perronen nu.

Henrik Lund, adm. direktør i Naturli' Foods, vil gerne have endnu mere kapital til at ekspandere den plantebaserede fødevarekoncern. 
Foto: Naturli' Foods

Nu kan det ikke negligeres længere. Det er på rekordtid blevet meget mere end et hippiepræget, uinteressant nichemarked for unge i de store byer. Markedet for plantebaserede fødevarer har nået det såkaldte tipping point. De er på vej til at blive mainstream og for alvor tage kampen op med de konventionelle, kødbaserede fødevarer. Det er intet mindre end en revolution i dagligvarehandelen. Det vil få vidtrækkende konsekvenser for Danmark som fødevarenation.

Det er på samme tid en kæmpe trussel, men også et vindue til uanede muligheder. Det er kun et spørgsmål om at omstille og tilpasse sig i tide. Det bør ud fra en rent økonomisk betragtning være såre enkelt for den enkelte landmand. Det har historisk ikke været nogen dans på roser at levere hverken mælk eller svinekød. Hvis der ses bort fra hidsige prisstigninger som følge af svinepest i Kina, har pres fra de store supermarkedskæder smadret profitabiliteten i den oprindelige forretningsmodel. Der er ingen grund til at fortsætte hovedløst på en vej, der finansielt har vist sig historisk ikke at være bæredygtig...

BRANCHENYT
Læs også