Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Her er erhvervslivets guide til at overleve nye corona-angreb

Spredningen af covid-19 kan på kort sigt blive en lige så stor test af den moderne virksomheds globale forretningsmodel som finanskrisen.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Fænomenet coronavirus har på få dage udviklet sig fra en fjern trussel til det, der ligner det globale markeds største eksamen siden finanskrisen.

Få suger så meget næring fra det marked som det super-internationaliserede danske erhvervsliv. I takt med at virussen på det seneste har spredt sig hurtigere i resten af verden end i det kinesiske epicenter, har reaktionen blandt i særdeleshed børsinvestorerne været voldsom, undertiden grænsende til det paniske.

Så meget desto væsentligere er det, at det producerende erhvervsliv holder hovedet markant køligere end børsmarkedets actionmænd og -kvinder.

Evnen til at lægge de rette proportioner ind i det akutte kriseberedskab udfordrer det moderne erhvervslivs produktionsmodel for anden gang på godt et årti.

Hvor tragiske de menneskelige omkostninger, som coronavirus bærer med sig, end er, er det næppe hverken antallet af smittede eller døde i verden, der kommer til at kaste dansk erhvervsliv ud i eksistentielle kriser.

Men evnen til at lægge proportionerne rigtigt i det akutte kriseberedskab kommer til at udfordre selve det internationaliserede erhvervslivs produktionsmodel for anden gang på godt et årti.

Mine samtaler med danske erhvervsfolk i den seneste uge lader ingen tvivl tilbage. Corona bliver taget særdeles alvorligt, og tilgangen synes næsten entydigt at være den snusfornuftige: At håbe det bedste og forberede sig på det værste.

Her er et overblik over de væsentligste faktorer, som formentlig også er i spil for din arbejdsplads i de nærmeste uger:

  • Sundheden: Medarbejdernes helbred kommer i alle tilfælde først. Uden arbejdskraft ingen virksomhed. Derfor bliver selvpålagte hjemmekarantæner til stadighed mere udbredt og ofte administreret mere vidtgående end sundhedsmyndighedernes umiddelbare anbefaling. Modsat tidligere epidemier råder vi denne gang over så veludviklet teknologi til videomøder, hjemmekontorer i lommeformat i form af smartphones og hyper-connectede laptops, e-handel med varer bragt til døren, digitale betalinger og sociale medier, at en to ugers hjemmekarantæne kan gennemføres ikke uden ubehag, men dog med udstrakt kontakt til omverdenen og arbejdspladsen.
  • Salget: En del forbrug og en del investeringer vil blive aflyst eller udsat. Det er afgørende for den enkelte virksomhed at forholde sig til, om de aflyste ordrer og den tabte omsætning vender tilbage, når verden atter er normaliseret. Eller om den - som det gælder mange virksomheder i luftfart, turisme og hotel- og restaurationsbranchen - er forsvundet én gang for alle. Hvorefter virksomheden skal justere budgetterne og variabiliteten i spareplanerne i overensstemmelse med forventningerne til de kommende 12-24 måneder.
  • Produktionen: Mange produktionsvirksomheder vil opleve kostbare huller i forsyningslinjerne. Ikke mindst, hvis indkøb af underleverancer er outsourcet til corona-ramte områder. Derfor skal nye outsourcingmodeller på banen, så virksomheden mindsker den regionale risiko og tilføres ny dynamik på coronakrisens bagkant.

Det er den slags, virksomheder dør af, hvis der ikke på forhånd er sikret gode relationer til kreditorerne.

  • Distributionen: I takt med den faldende efterspørgsel vil mange logistikleverandører begrænse udbuddet. Derfor overvejer mange virksomheder allerede nu at booke transportkapacitet med en lidt længere tidshorisont end vanligt, ligesom flere forbrugerrettede brancher bør genoverveje fordelene ved at gå på to ben i distributionen med såvel fysiske butikker som e-handel.
  • Likviditeten: Mere usikre markeder giver større udsving i pengestrømmene, og bliver krisen langvarig, vil likviditeten blive klemt. Det er den slags, virksomheder kan dø af, hvis der ikke på forhånd er sikret gode relationer til kreditorerne. Mange mindre underleverandører kan med fordel allerede nu forhandle mere fleksible betalingsbetingelser med storkunder og banker, som har en klar interesse i, at deres egne leverandører eller kunder ikke kollapser af finansiel iltmangel, hvis markedet midlertidigt fryser til.

Der findes ingen manual for, hvordan coronakrisen kommer til at udspille sig. Men også i forhold til virksomhedernes helbred er det afgørende, at vi undgår at blive grebet af den alarmisme, som er menneskeligt forståelig, men ikke desto mindre en større risiko for forretningen end virussen selv.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.