Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forvent en økonomisk viruseffekt

Økonomien har fået sig en slem omgang coronavirus verden over. Men hvordan vil det se ud, når virussen er ude af kroppen igen?

Corona rammer verden

De rige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD meldte mandag, at udbruddet af coronavirussen forventes at skære et halvt procentpoint af den globale økonomiske vækst i år - med risiko for at det går en hel del værre.

Det er et ekstremt usikkert skøn, for ret beset har vi ikke rigtig nogen erfaring fra tidligere situationer at trække på. Men det lyder nu ganske realistisk efter min mening. Danmark kommer også til mærke effekterne, men vi er mindre udsatte end så mange andre.

Sygdommen har allerede haft en tydelig effekt i Kina. Nøgletal viser stort produktionsfald i februar, hvor store dele af virksomhederne var lukket ned, og mange mennesker holdt sig hjemme, frivilligt eller ej. Det kommer til at få en effekt i resten af verden, som vil mangle varer fra Kina i både produktionen og i butikkerne.

Det gælder også i Danmark, hvor vi dog er lidt mindre afhængige af kinesisk input end andre steder i Europa.

De sidste par uger har vi for alvor set virussen sprede sig - også uden for Kina. Det kan ramme produktionen. I første omgang i for eksempel Sydkorea, Japan og Italien, i næste omgang i princippet alle steder.

Og så kommer det også til at ramme efterspørgslen. En del privatpersoner og virksomheder kommer til at se tiden an i forhold til for eksempel rejser, restaurantbesøg og biografture.

Hoteller og restauranter står for 3,4 pct. af beskæftigelsen i Danmark, så et chok her har stor betydning for resten af økonomien, men trods alt mindre end i et mere klassisk turistland som Spanien, hvor tallet er 8,6 pct. Udenlandske turister står for 5,7 pct. af privatforbruget i Danmark, så det vil være et hårdt slag, hvis de bliver væk. Men tre fjerdedele af tabet vil blive erstattet, hvis danskerne så også bliver hjemme og bruger penge her i stedet for.

Hvis vi lige som OECD går ud fra, at effekterne klinger af i løbet af nogle få måneder, så kunne et bud være, at vi får skåret 0,2 procentpoint af BNP-væksten i Danmark i år. Det er ingen katastrofe, men dog nok til, at vi godt kan få stigende i stedet for stabil arbejdsløshed.

Og mange enkeltvirksomheder og deres ansatte risikerer hårde slag uanset hvad. Hvis man i en måned mangler kunder i sin restaurant eller varer i sin butik, er det ikke alle, der kan komme helskindet ud på den anden side, selv om det måske egentlig er en velfungerende virksomhed.

Men hvorfor ser vi egentlig store økonomiske effekter af noget, der ifølge nogle eksperter ikke er meget værre end en normal influenza? Først og fremmest fordi myndighederne gør meget for at bremse den nye virus, og det hænger igen sammen med de alvorlige konsekvenser, det kan få, hvis 10, 15 eller 25 pct. af befolkningen har en alvorlig influenza samtidig.

Kombineret med menneskelig forsigtighed i forhold til det ukendte. Også selv om man egentlig ikke er rigtig bange, kan man jo godt lige vælge at droppe en konference i udlandet eller en tur i fitnesscenteret.

BRANCHENYT
Læs også