Serier
BREAKING

Ingen hellige køer i kampen for at redde nødstedt erhvervsliv

Statsgaranterede lån er næste redskab i coronakrisens værktøjskasse. Men usunde virksomheder uden kapitalbuffer i en krisetid får det mere end svært.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen ser ud til at være villig til at bruge de stærke offentlige finanser til at få dansk erhvervsliv stærkere og hurtigere gennem coronakrisen end mange af vores nabolande. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Det er ekstraordinære tider, der kræver ekstraordinære løsninger. Det er så småt ved at gå op for aktiemarkedet, at den økonomiske genopretningskur efter finanskrisen har mistet sin effekt. Lavere renter og mere likviditet i pengemarkedet er ikke længere tilstrækkeligt for at holde hånden under hverken virksomheder eller husholdningerne. Bankerne vil selv ikke i en krisetid låne penge ud med hovedet under armen. Det vil udløse en global finanskrise, som det vil tage verdensøkonomien endnu længere tid at komme sig over.

Corona-krisen er noget helt andet. En simultan nedlukning af borgernes samfærdsel over det meste af kloden er de facto nulstilling af det kommercielle liv. Det er et uset akut sammenbrud i det økonomiske maskinrum. Selv om alle tidligere epidemier også har udløst økonomiske kriser, har de kun haft en yderst begrænset levetid. Det er alt for tidligt at sige noget håndfast om levetiden for corona-epidemien, der officielt nu er en pandemi. Men kun en meget håndfast, koordineret intervention fra stort set samtlige lande kan forhindre, at den akutte krise når at smadre verdensøkonomien så meget, at det vil tage år at bygge det op igen.

Der er med andre ord mulighed for at komme styrket ud af krisen.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

I Danmark er vi heldigvis økonomisk velkonsoliderede. Det betyder groft sagt, at de offentlige finanser er sunde, at der er lagt til side til at kunne tackle uventede kriser med stor kraft her og nu, men at der samtidig også kan tænkes langsigtet. Der er med andre ord mulighed for at komme styrket ud af krisen. Men det er en relativ betragtning, da mange private virksomheder vil bukke under, job vil blive tabt og værdier destrueret. Det kan ikke undgås, når økonomien rammes af et så lammende angreb.

Men det er også nu, at de private virksomheder skal vise, om de – i stil med de offentlige finanser – har lagt kapital til side til en regnvejrsdag. Med finanskrisen i frisk erindring vil de fleste formentlig huske, hvor hurtigt bankerne rev det økonomiske tæppe væk under dem, og alle andre kapitalkilder hurtigt tørrede ud. Overlevelseskampen blev ikke overraskende en brutal barbering af alle tilgængelige omkostninger. Det kostede mange – og formentlig også for mange - arbejdspladser, og det gjorde det vanskeligt for samfundsøkonomien at komme hurtigt op i gear, da opsvinget endelig kom.

Her er der brug for låneprogrammer, som bankerne ikke vil kunne indgå uden at bringe den finansielle stabilitet i fare.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Alligevel er store dele af dansk erhvervsliv sårbare. Det skyldes på den ene side de lave renter og adgang til rigelig kapital, som har gjort det nemt at finansiere en større og større del af forretningen med gæld i stedet for egenkapital. Det har især kapitalfonde og deres porteføljeselskaber nydt godt af i deres iver efter at skabe så høje afkast som muligt til deres ejere. På den anden side har den store omstilling til både en digital og en bæredygtig fremtid presset en lang række industrier og brancher. Her skiller især den fysiske detailhandel og dens traditionelle leverandører sig ud. Store dele har længe kørt på kanten af den økonomiske afgrund.

Regeringen har indtil videre sat ind for at styrke likviditeten i virksomhederne og dernæst sikre medarbejderne delvis lønkompensation, så de helt store fyringsrunder kan undgås. Men det er ikke nok for de brancher, hvor indtægterne stort set er faldet væk, og det ikke er til at forudsige, hvornår aktiviteten vil komme tilbage. Her er der brug for låneprogrammer, som bankerne ikke vil kunne indgå uden at bringe den finansielle stabilitet i fare. Derfor skal staten udstikke lånegarantier til sunde virksomheder, der har en bæredygtig fremtid på den anden side af corona-krisen.

Det kan være nødvendigt at redde nogle få økonomisk skødesløse for at sikre overlevelse for de mange. 

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Det er givet, at krisen vil kræve ofre. Men de må ikke være så store, at de risikerer at sætte en domino-effekt i gang og lægge en hel branche ned. Alle bør vide, at mange virksomheder, der kollapser under corona-krisen, ikke kan rejse sig igen.

Men det er krisetidernes evindelige dilemma. Det kan være nødvendigt at redde nogle få økonomisk skødesløse for at sikre overlevelse for de mange.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på Finans, fhv. erhvervsredaktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlinding eller finans.dk/minenyheder.

BRANCHENYT
Læs også