Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Økonomisk opbrud lurer i Europas baghave

Coronakrisen kan hæmme Mellemøstens økonomi, som er baseret på olie- og turismeindtægter, mange år frem.

Artiklens øverste billede
Mellemøsten er helt afhængig af nogle få indtægtskilder, som pludselig er blevet usikre: olie og turisme. Foto: AP Foto/John Moore

Coronakrisens økonomiske nedtur har fyldt en del i de hjemlige overskrifter for nylig. Men selvom der trækker sorte skyer ind over økonomien på vores breddegrader, så risikerer Europas naboer i Mellemøsten at blive ramt af et meget slemmere uvejr. Det afgørende for den økonomiske krises dybde er, hvornår aktiviteten i samfundet er ”back to normal”. Men der er en risiko for, at Mellemøsten skal forberede sig på en ”new normal” de kommende år. Og det kan føre til en destabilisering af regionen.

Olie og turisme

Mellemøsten er nemlig helt afhængig af nogle få indtægtskilder, som pludselig er blevet usikre: olie og turisme. Så selvom regionen ikke er blandt de mest sårbare på den sundhedsmæssige front – bl.a. i kraft af relativt gode sanitære forhold – er den meget sårbar på den økonomiske. For efterspørgslen på det sorte guld dykker som regel, når der er global recession. Derfor er det ikke utænkeligt, at olieprisen vil lide under en kombination af overfyldte olielagre og lav efterspørgsel i en længere periode. Det er samtidig sandsynligt, at mange solhungrende turister fra Nordeuropa de kommende år vil foretrække at holde ferie i hjemlandet eller inden for EU, hvor der generelt er større tiltro til sundhedsvæsenet, og hvor det blå sygesikringskort virker.

De mest stabile lande er sårbare

Situationen i Mellemøsten er ekstra alvorlig, fordi de mest stabile lande også er sårbare. Det er ikke nyt, at lande som Syrien, Irak og Yemen er ustabile. Men denne gang risikerer lande som Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Egypten og Tyrkiet at blive ramt hårdt, fordi det netop er de lande, der er afhængige af olie- og turismeindtægter. I fx Jordan udgør de direkte og indirekte turismeindtægter 20 pct. af bnp. Ligeledes er 20 pct. af arbejdsstyrken beskæftiget med turisme, mens tallene er lidt lavere i Egypten. I begge lande er der massive sociale problemer, som kan føre til uro og protester, hvis arbejdsløsheden stiger.

Historisk set har de rige olielande i Den Persiske Golf været garanter for hjælp til de øvrige lande i regionen under økonomiske kriser. Men med de lave oliepriser er det ikke sikkert, at olielandene kan yde økonomisk støtte som tidligere. De fleste af de olieproducerende lande har nemlig ikke tilpasset deres statsfinanser til de lavere oliepriser. Faktisk skal olieprisen helt op på 50-100 dollars pr. tønde, før olielandenes statsbudgetter balancerer. Landene har derfor aftalt, at de fra maj vil reducere produktionen med 10 pct. for at understøtte prisen. Men selvom det lægger en hånd under prisen, mister landene indtægter på faldende volumen.

Tillid er afgørende

Man kan håbe, at coronakrisen bliver den begivenhed, der for alvor får Mellemøsten til at satse på investeringer i nye sektorer. Det kan give muligheder for danske eksportører, da Mellemøsten har fået øjnene op for grønne investeringer. De stærkeste af landene har betragtelige fonde, og det vil fortsat være muligt for mange lande at tiltrække kapital udefra til produktive investeringer. Her er det dog helt afgørende, at de formår at opretholde tilliden fra de internationale investorer, hvis de fortsat skal have adgang til de globale kapitalmarkeder.

EKF Danmarks Eksportkredit bistår danske virksomheder med finansiering af eksport. Læs mere på ekf.dk

Lynge Gørtz Smestad, chefanalytiker EKF Danmarks Eksportkredit

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.