Serier

Bæredygtige privatinvesteringer skal forme vores fremtidige samfund

Krisen må ikke stå i vejen for de bæredygtige investeringer. Det er netop nu, vi har mulighed for at genopbygge samfundet bæredygtigt, og her kan privatinvesteringer spille en vigtig rolle.

Corona rammer verden

»Jeg vil samle Danmark om at skabe en bæredygtig fremtid«. Dette var overskriften på Mette Frederiksens debatindlæg i Information to dage før folketingsvalget på grundlovsdag 2019. Men mens bæredygtighedsagendaen blev ført videre fra valgkampen og ind i hendes efterfølgende regeringstid, er den gået tabt under coronakrisen.

I investeringsverdenen var bæredygtighed også talk-of-the-town før pandemiens overtag, og begrebet ‘impact investment’ var gået fra niche til mainstream på et årti. Ligesom i politik er bæredygtigheden dog også gået tabt i investeringsverdenen, hvor Gretha Thunberg og den grønne omstilling er blevet erstattet af bearmarkeder og rekordstor volatilitet.

Men investeringer er nu engang noget af det, der bringer verden fremad, og skal vi sikre en bæredygtig fremtid, kræver det investeringer, der afspejler det. Virksomheders overlevelse kræver investeringer - og det er netop nu, at vi har mulighed for at genopbygge samfundet bæredygtig ved at investere i de hensigtsmæssige virksomheder.

For private investorer, der måske har set værdien af deres værdipapirer falde med 20 pct. eller mere de seneste to måneder, kan det muligvis være svært at fokusere på bæredygtighed. Der eksisterer nemlig stadig en myte om, at der er et økonomisk trade-off forbundet med bæredygtige investeringer.

Denne myte er gentagne gange blevet afkræftet, og i en krisetid som denne, hvor porteføljen måske alligevel skal rebalanceres, kan det være belejligt at fokusere på de bæredygtige investeringer. Samtidig ligger der ofte en naturlig fremtidssikring i disse virksomheder, hvorfor der kan vise sig at være et økonomisk trade-up på lang sigt.Hvordan investerer man så bæredygtigt som privatinvestor? Mange investeringsmuligheder bliver markedsført som grønne og miljørigtige, og den bedste måde at sikre sig, at den enkelte investering flugter med ens egne bæredygtighedsidéer, er ved at gå efter ESG-scorer. Dette måler en investerings miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige bæredygtighed, og ESG-analyser udarbejdes af en række finansielle og økonomiske analyseinstitutter. Selvom ESG-analyserne hverken er fejlfri eller helt gennemsigtige, ved vi fra vores kunder i Atlaz, at de er lette at gå til og kan hjælpe den enkelte til at vurdere, om man selv ser en investering som bæredygtig.

Nogen mener, at bæredygtige investeringer begrænser det mulige afkast, mens andre ser det som en helt naturlig del af samvittighedsfuld investering. Uanset hvad er det klart, at hvis den grønne omstilling skal gennemføres, kræver det bæredygtige investeringer. Dette faktum må en økonomisk krise ikke fjerne fokus fra.

BRANCHENYT
Læs også