Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Alle har ret til et fedt køkken. Og et sommerhus

Tankevækkende. På vej ind i coronakrisen køber danskerne køkkener og sommerhuse med arme og ben.

Corona rammer verden

Danmarks største køkkenproducent, Nobia, havde forventet ”et ordentligt gok i nøden”, da coronavirussen indtog Europa. Gokket er direktørens formulering. Gokket er udeblevet. Fuldstændigt. Efterspørgslen på HTH-, Unoform- og Invita-køkkener buldrer tværtimod afsted i en grad, så fabrikken har måttet indføre weekendarbejde.

Også en anden stor køkkenproducent har rygende travlt. Der ryger Svane-, Tvis-, Nettoline- og Kitchn-køkkener ud til danskerne i det tempo, de kan produceres.

Danskerne ser ikke de mørke skyer. Eller også fortrænger de dem.

Det er jo en god nyhed. Gættet fra branchen er, at hjemmearbejde og umuliggjorte rejseplaner har givet danskerne ekstra appetit på at få nyt køkken. En lige så god nyhed kom for et par dage siden. Sommerhuse bliver revet væk i disse uger. Ejendomsmæglere kunne fortælle, hvordan sommerhuse visse steder endte i budrunde, fordi køberne stod på tæerne af hinanden.

De gode nyheder ville stå spejlblanke og ridsefri, hvis ikke både køkkenproducenter og ejendomsmæglere tilføjede en fodnote til deres jubel:  De tror ikke helt, at eventyret varer ved. For ude i horisonten venter med stor sandsynlighed et globalt økonomisk tilbageslag og voksende arbejdsløshed.

Men danskerne ser ikke de mørke skyer. Eller også fortrænger de dem. Hvis det sidste er forklaringen, er der fare på færde.

Lige nu kunne det se ud som om, at forbrugerne øver sig i at futte friværdi og opsparing af. På vej ind i krisen.

Allerede sidst på året kan økonomien være spændt i mange husholdninger. Det vil ske, hvis tilbageslaget sender den ene eller begge forsørgere i husstanden ud af vellønnede jobs og ind i dagpengesystemet. I så fald blinker de røde lamper. Et nyt køkken kan som bekendt ikke veksles tilbage til penge i banken, hvis en indkomst falder væk, og et sommerhus kan udvikle sig til ren dødvægt for en kriseramt privatøkonomi.

Derfor er de gode nyheder også lidt bekymrende. Har danskerne forkælet sig selv med køkkener og sommerhuse efter omhyggeligt at have trukket en papirspose ned over hovedet, der gør det umuligt at se mere end fem centimeter frem? Fordi de nægter at tænke på den mulighed, at coronakrisen kan blive langt dybere, end den er nu, og at de privatøkonomiske festligheder i foråret kan blive et problem nogle måneder senere?

Man kan kun gratulere køkkenproducenterne og sommerhus-sælgerne med de gyldne tider. Man kan ikke på samme måde gratulere forbrugerne. Som bekendt er kontanter – likvide midler – konge, når et tilbageslag sender arbejdsløsheden op og huspriserne ned. Lige nu kunne det se ud som om, at forbrugerne øver sig i det modsatte: At futte friværdi og opsparing af. På vej ind i krisen. Efter devisen: Alle har ret til et fedt køkken. Men længere inde i krisen mangler pengene.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også